Funcționarii publici din Consililul Județean Bihor sunt revoltați de scăderea salariilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 160 de angajaţi ai Consiliului Judeţean Bihor au salariile tăiate la jumătate. Funcţionarii publici de la judeţ, nemulţumiţi că au salarii egale cu ale unui muncitor necalificat, au înaintat o plângere în instanţă.

Cei peste 160 de angajaţi ai Consiliului Judeţean Bihor au salariile micşorate reatroactiv, din aprilie pentru luna martie. „Acum 60 la sută din oameni primesc salarii sub 1.000 de lei”, a spus funcţionara care primeşte acum 646 de lei în mână. „În 2009 luam 1.200 de lei. Acum mai iau jumătate”, a spus femeia, care are o vechime de patru ani. Salarii la jumătate au şi funcţionarii cu studii superioare şi vechime de 27 de ani. „Luam 2.200 de lei în 2009. Acum am luat 1.100”, a spus Mihai Dascălu.

 „Este o situaţie întâlnită în toate consiliile judeţene din ţară. A existat un contract colectiv de muncă care a expirat la finele lui februarie. Conform Legii 284 din decembrie 2010, nu se mai pot renegocia banii, iar sporurile din acel contract au fost tăiate”, a explicat directorul de resurse umane Maria Negru.

Cot la cot cu muncitorii

Funcţionarii merg în instanţă. „Am vrut prelungirea contractului. Banii tăiaţi nu erau primiţi sub formă de spor, ci ca parte din salariu”, a spus Judit Kiss, funcţionar. Salarii mici sunt şi în rândurile profesorilor care primesc în medie 700 de lei pe lună.

Nici în domeniul medical nu sunt salarii mari. „Un asistent simplu are 1.100 de lei net”, a afirmat directorul Spitalului Judeţean, Carmen Pantiş.
Salariile funcţionarilor cu vechime mică seamănă cu ale muncitorilor. „Am lucrat la bandă, în schimburi, pentru 650 de lei. Am decis că mai bine plec din ţară”, a spus Camelia Mănescu, absolventă de şcoală generală.

În mediul privat, un absolvent este încadrat cu venituri între 800 de lei şi 1.200 de lei, în funcţie de studii. „Pentru cei care au studii superioare şi vechime oferim venituri peste medie”, a declarat Codruţa Bala, HR manager al unei multinaţionale.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite