PORTRET Florin Budeu este impresarul care a pus Oradea pe hartă prin muzică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin este unul dintre puţinii oameni care au avut şansa şi priceperea de a transforma pasiunea vieţii, muzica, într-o afacere de succes. Povestea succesului începe în anii de liceu, când Florin a cochetat pentru prima oară cu ideea de DJ.

Profil
Născut: 8 aprilie 1960
Studii: Politehnica Timişoara, Facultatea de Mecanică
Familie: Căsătorit, o fiică Diana

„Am fost DJ şi în liceu şi în studenţie. În anii 70’-80’ era foarte greu să faci rost de muzică. Chefurile se ţineau în săli de clasă şi începeau la ora 19. Apoi, la ora 22 te trimiteau acasă. Însă pe atunci eram mai uşor să faci oamenii fericiţi decât acum”, şi-a amintit orădeanul. Deşi iubea muzica, Florin nu visa să facă un bussines din asta. „Am fost DJ la nunţi şi la evenimente, am înfiinţat un studio de înregistrări la Teatrul de Stat, dar asta o făceam din hobby, în timp ce profesam ca inginer”, a explicat Florin. În 1993, câţiva foşti colegi de liceu care-i ştiau pasiunea şi priceperea l-au contactat pentru a pune bazele Radioului Song Vest. „Am avut curaj şi o doză de inconştienţă, dar este o perioadă de care îmi aduc aminte cu drag, pentru că am lucrat cu oameni pasionaţi şi am fost ca o familie”, a spus Florin. De altfel, odată cu prima sărbătoarea a radioului, Florin a aflat ce presupune impresariatul şi cât de bine i se potriveşte.

A adus Alphaville în Oradea

„Atunci am reuşit să aduc formaţia Holograf în concert şi să obţin sponsorizare, sub formă de bani, produse sau locaţie, de la trei mari branduri concurente, ai căror reprezentanţi au stat o seară sub acelaşi acoperiş”, şi-a amintit orădeanul. După primul succes, Florin a ajuns să se implice în organizarea celor mai importante evenimente din oraş. „Nu e  greu să aduci artişti, e mai greu să-i plăteşti”, a glumit impresarul.

„ Eu mă ocup atât de obţinerea fondurilor, cât şi de alegerea artiştilor”, a explicat Florin, care a reuşit să aducă în Oradea nume mari ca Alphaville, Uriah Heep sau Goran Bregovic. „Alphavillle a fost prima formaţie de renume pe care am adus-o la Oradea. Ţin mine că atunci când i-am contactat mi-au spus că au concert la Berlin cu o zi înainte de evenimentul orădean şi că ar fi imposibil să vină. Le-am explicat că venirea lor ar însemna un vis împlinit pentru orădenii care în comunism îi ascultau pe furiş fără să viseze că i-ar putea vedea vreodată. De fapt, despre asta e vorba, trebuie să stabileşti o legătură cu artistul”, a explicat impresarul. Cum era de aşteptat, după primele succese Florin a ajuns să fie solicitat peste tot în ţară, inclusiv în Bucureşti. De doi ani şi jumătate el este managerul lui David Bryan, solistul formaţiei Hotel FM.

Întrebări şi răspunsuri

Cum te simţi în calitate de manager artistic al lui David Bryan?
Colaborăm foarte bine şi avem satisfacţia de a fi reuşit ca un proiect orădean de muzică pop să fie recunoscut la nivel naţional.

În tinereţe vroiai să fii inginer, cum ai luat decizia asta?
Decizia asta am luat-o în clasa a VI-a. Munceam într-o seră acoperită, vara, la 40 de grade. Am văzut afară un tânăr în halat, se plimba cu mâinile la spate. Am întrebat ce funcţie are şi am aflat că era inginer. Mi-am zis că inginer mă fac, orice ar fi!

Ce-i place:
Florin spune că îi plac vacanţele lungi petrecute alături de familia sa. Managerul spune că are puţini prieteni, dar aceia sunt adevăraţi şi îşi face timp pentru ei săptămânal. Florin mai spune că mâncarea favorită este cea gătită de soacra sa. Anotimpul preferat este iarna, iar băutura favorită este coniacul, pe care-l consideră o băutură elegantă.

Ce nu-i place:
Florin a detestat întotdeauna impostura. Nu suportă oamenii falşi. Nu este adeptul unui partid politic tocmai pentru că scena politică este plină de impostori şi de falsitate. Nu are o părere bună despre sistemul educaţional din România şi nici despre sistemul în care trăim. El crede că atunci când sistemul este ineficient şi corupt aşa devin şi oamenii care trăiesc în el.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite