PORTRET Felix Borza este cercetașul orădean îndrăgostit de natură și drumeții

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De patru ani tânărul face parte din Organizația Cercetașii României și se ghidează după motto-ul: „Lasă lumea mai frumoasă decât ai găsit-o”. A crescut și s-a format alături de ei în camp-uri și în natură, unde a trăit experiențe unice.

Profil:
NĂSCUT. 12 octombrie 1995
EDUCAŢIE. Clasa a IX-a , Colegiul Național Emanuil Gojdu, profil mate-info
FAMILIE. Singur la părinți

Felix a intrat în familia cercetașilor la vârsta de 11 ani.  „Am aflat de cercetași din întâmplare și am decis să-i cunosc pentru că eram pasionat de drumeții și excursii”, spune Felix.
Cercetașii l-au surprins plăcut din prima zi. „Au fost foarte deschiși. Mi-au spus că vor pleca chiar atunci la Bratca într-un camp și m-au întrebat dacă vreau să merg cu ei”, povestește adolescentul. Cu sprijinul părinților, Felix a pornit în drumeție din prima zi.

„Atunci am trecut cu brio două teste. Primul a fost când coordonatorul m-a pus în mijlocul grupului și m-a prezentat. Erau 100 de persoane care făcuseră cerc în jurul meu, iar eu eram foarte timid. Al doilea a fost drumeția în sine, pentru că nu mersesem niciodată atât de mult pe jos”, explică elevul. Felix spune că cercetășia l-a transformat într-un om ordonat și responsabil. „Am învățat să comunic cu ceilalți, să-mi organizez timpul și să mă descurc în situații limită”, mărturisește băiatul. Unul dintre cele mai utile lucruri învățate este cum să dai primul ajutor. „Ne învață cum să ne descurcăm atunci când un coleg este rănit. Știm cum se face o fașă, cum se dezinfectează o rană, cum trebuie transportat un om bolnav”.

O lume mai frumoasă

După doi ani de cercetășie, Felix s-a văzut pus în situația de a-și folosi cunoștințele. „Eram o echipă de șapte oameni pe munte, într-un concurs. Un coleg și-a rupt piciorul. Am improvizat o targă din cămăși, eșarfe și bețele găsite în pădure și am reușit să-l aducem în campus”, a povestit tânărul. „Toate simulările pe care le facem ne pot fi de ajutor în viață. Dacă mă rătăcesc în pădure sau dacă un prieten s-ar pierde, aș ști să mă descurc. Pot să mă orientez, să fac focul fără chibrituri sau brichetă sau să fac adăposturi”, spune Felix.  În plus, tânărul luptă din răsputeri pentru protejarea naturii.

„Oamenii nu înțeleg cât e de important să lași gunoaiele în mijlocul naturii. Dacă ne batem joc de iarbă, de copaci, apa pe care o bem și aerul pe care-l respirăm vor fi afectate”, susține Felix. „De câte ori plec în drumeții, plec cu saci menajeri la mine și strâng petu-rile aruncat de turiști”, spune tânărul. Felix încearcă să facă aducă frumusețe în jur și prin mici gesturi artistice. „Desenez, cânt la chitară și scriu. Toate le fac la nivel de hobby, pentru sufletul meu. Și toate îți fac ziua mai frumoasă”, a mai spus Felix.

Întrebări și răspunsuri

Nu te tentează să îți expui în public partea artistică?
Îmi place să cânt seara la chitară, lângă un foc de tabără. În ce privește scrisul, am avut publicat un eseu depsre cum să-ți pierzi util timpul liber. Desenele însă le-au văzut doar părinții mei.

Cum îți poți pierde util timpul liber? Cu Cercetașii?
Mulți oameni asociază timpul cu ceasul. Timpul poate fi tradus prin ceea ce faci. Ca cercetaș îți folosești timpul pentru a te dezvolta și pentru a-ți face prieteni în toată țara sau chiar și peste granițe.

Ce-i place:

Felix spune că este pasionat de sport. Băiatul joacă cu plăcere baschet, volei sau o partidă de polo. Când are timp liber preferă să și-l petreacă povestind cu prietenii. Băutura favorită a lui Felix este apa de izvor. Mănâncă, la orice oră, spaghete. Anotimpul preferat al adolescentului este vara.

Ce nu-i place:


Felix spune că singurul sport de care nu se simte atras este fotbalul. Elevului nu-i plac cluburile din pricina aglomerației și a zgomotului asurzitor. Nu suportă poluarea și nu înțelege oamenii care nu strâng gunoiul din urma lor. Felix nu suportă ipocrizia. Tânărul are o aversiune față de  farsele telefonice.




Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite