Orădenii îşi tratează bolile „după ureche” şi suportă consecinţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Marincaş recunoaşte că şi-a cumpărat antibiotice fără reţetă de la medic
Călin Marincaş recunoaşte că şi-a cumpărat antibiotice fără reţetă de la medic

Farmaciile din Oradea sunt luate cu asalt de pacienţii care vor antibioticele fără reţetă. Deşi în farmacii aceste medicamente se eliberează strict pe bază de reţetă, medicii de familie se plâng că mulţi bolnavi şi le cumpără fără.

Farmaciştii şi medicii de familie din Oradea au de-a face cu tot mai mulţi pacienţi care se tratează după ureche. Jumătate dintre orădenii bolnavi iau acasă antibiotice, fără prescripţie medicală, şi ajung imuni la ele, situaţie care poate duce la complicaţii sau chiar decese. „Pacienţii au tendinţa să se trateze fără să ceară sfatul medicului de familie sau a specialistului. Problemele unui tratament greşit pot apărea şi după o lună. Acest lucru se întâmplă în special la gravide şi la copii”, a spus Dorina Popa, preşedinta Federaţiei Medicilor de Familie Bihor.

În unele farmacii orădenii îşi pot cumpăra fără probleme antibioticele, cu toate că ele se eliberează doar cu prescripţie medicală. „Până acum mi-am cumpărat antibioticele fără să am reţetă de la medicul de familie şi nu am avut nicio problemă la farmacie. Eu nu am încredere în medici, pentru că am păţit să primesc o medicaţie greşită şi atunci prefer să sar peste partea asta. Am păţit să primesc şi înlocuitor, ceea ce nu mi se pare corect”, a explicat Călin Marincaş.

Antibiotice eliberate pentru urgenţe

Orădenii recunosc că, decât să stea la cozi în faţa cabinetelor medicilor de familie, preferă să îşi cumpere din farmacie antibiotice fără reţetă. „Noi eliberăm antibiotice doar pentru cazurile de urgenţă, adică un tratament de 24 de ore, iar apoi îi îndrumăm la specialist”, a spus farmacista Nicoleta Mureşan (foto).

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite