SUBIECT CERUT DE CITITORI Facturile la curent îngroapă micile afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Livia Murg, administratorul unui magazin, se plânge că noul regulament de facturare a curentului o lasă cu gaură în buget. Şi alţi mici afacerişti spun că plătesc cel puţin 1.000 de lei curent pe lună, de multe ori mai scump decât încasările pe care le fac din magazinul lor.

Proprietarii de magazine sunt revoltaţi din pricina facturilor mari la curent, care se adună la cheltuielile de întreţinere şi închiriere a spaţiului pe care îl deţin. Oamenii spun că problema curentului a început să-i deranjeze de anul trecut. „Până anul trecut, plăteam curentul cam 100 de lei pe lună. Acum plătim peste 900 de lei”, a spus Livia Murg, administratorul unui magazin de produse naturiste.

Problema este că Electrica nu mai facturează doar curentul consumat, ci şi curentul numit „reactiv-inductiv”. „Ne pune să plătim şi ceea ce spun ei că este puterea folosită de curent pentru a alimenta frigiderele în care ţinem produsele”, a declarat Maria Lipovan, asociata unui magazin din centrul oraşului.
„Astfel, deşi eu consum 1.020 de kilowaţi pe lună, ei îmi adaugă încă 3.000 de kilowaţi pentru acest tip de curent”, s-a plâns femeia. „Anul trecut ne-au schimbat contorul cu unul nou care măsoară şi acest tip de energie. De atunci, de multe ori avem cheltuieli mai mari decât vânzările”, a mai spus Lipovan. 

Unde-i lege nu-i tocmeală

Reprezentanţii Electrica spun că acest tip de facturare se aplică în toată ţara, doar la firme, persoanele fizice fiind singurele care mai plătesc doar ce consumă. „Agenţia Naţională de Reglementare a Energiei Electrice a dat Ordinul 35 din 2005, prin care se stabilesc condiţiile de facturare a energiei reactive”, a spus Olimpia Varga, şef serviciu Electrica. „Energia reactivă este consumată de aparatele dotate cu un dispozitiv care stochează curentul. Şi neoanele şi bobinele de inducţie, sau condensatorii consumă energie reactivă. Dacă se opreşte curentul, un laptop încă funcţioneză pentru că a stocat energie reactivă”, a explicat Varga. Singura soluţie a proprietarilor de magazine este să reducă numărul de aparate dotate cu dispozitive care stochează curentul.




Vreau să citesc mai multe detalii despre facturarea energiei reactive.
Livia Murg, 60 de ani, asociat firmă

image
image
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite