Justiţia din Oradea a fost evaluată prin intermediul unui sondaj de opinie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Majoritatea celor intervievaţi în tribunal cred că justiţia este coruptă
Majoritatea celor intervievaţi în tribunal cred că justiţia este coruptă

Mai mult de jumătate dintre orădeni consideră că judecătorii din oraşul lor nu ştiu să împartă dreptatea. Experţii au evaluat modul de funcţionare a instanţelor orădene. Mai puţin de jumătate din cei intervievaţi au încredere în justiţiari.

Un sistem măcinat de scandaluri, aşa este perceput sistemul juridic de către majoritatea orădenilor. Pentru prima dată, la Oradea, un grup de sociologi a întocmit o evaluare externă a instanţelor. „Rezultatele sunt totuşi neaşteptat de bune. 47% dintre cei chestionaţi au încredere în justiţia orădeană”, a spus Cristi Danileţ, vicepreşedintele Judecătoriei Oradea.

Sondajul s-a realizat pe un eşantion de 600 de persoane, în perioada noiembrie-decembrie 2009. Potrivit raportului, 87% dintre cei chestionaţi consideră că deciziile date de magistraţi sunt imparţiale. Când vine vorba de corupţie, datele se schimbă.

„Încrederea în justiţie este mai scăzută. Majoritatea au răspuns că există corupţie în sistem, însă atunci când au fost chestionaţi în legătură cu încercarea de cumpărare a unui judecător, 97% au răspuns că nu au încercat aşa ceva”, a spus Cristi Danileţ.

Sistem corupt

„Din păcate, imaginea generală indică faptul că sistemul este corupt”, a spus Cristi Miheş, prodecan al Facultăţii de Drept din Oradea. Mai mult de jumătate dintre orădenii chestionaţi sunt nemulţumiţi de numărul insuficient de judecători, de numărul foarte mare de dosare şi de termenele foarte lungi.

„Orădenii vor educaţie juridică în şcoli şi licee, simplificarea legislaţiei şi birouri de consultanţă juridică”, a spus Cristi Danileţ, vicepreşedintele Judecătoriei Oradea.

Statul ar trebui să susţină un astfel de birou unde un avocat să ofere consiliere populaţiei. Un birou de consiliere nu există nicăieri în România, iar populaţia depune plângeri către toate organele de cercetare. Şi totuşi, orădenii se declară mulţumiţi de conduita magistraţilor în timpul proceselor.
„80% sunt mulţumiţi de modul în care se comportă judecătorii în sală, personalul auxiliar gestionează eficient dosarele şi documentele care ajung în instanţă”, a precizat Cristian Danileţ. În ceea ce priveşte numărul absolvenţilor de Drept din Oradea care au ajuns să lucreze în sistem, acesta este destul de mic.

„Din câte ştiu eu, doar trei absolvenţi din ultima promoţie de aproximativ 50 au luat examenul la Institutul Naţional de Magistratură”, a spus Cristi Miheş, prodecan al Facultăţii de Drept din Oradea.

Ce spun orădenii?

Reporterul Adevărul de Seară, ediția de Oradea, a făcut în această dimineață un sondaj pe holurile instanțelor orădene, pentru a vedea dacă părerile celor care au procese pe rol coincid cu rezultatele sondajului. Vă prezentăm mai jos câteva păreri.

"Aș avea încredere în justiție dacă ar fi cu adevărat oarbă", Augustin Săvan, 57 ani, administrator asociaţie


Vox main 3

"Cei din sistem sunt niște agenți patogeni care generează corupție șiinfecție în desfășurarea actului juridic", Ionel Nistor, 54 ani, pensionar


image

"Nu pot spune că am încredere în justiția orădeană. Într-un proces de retrocedare, tinerii magistrați cred că nu știu ce înseamnă să scoți un om în stradă", Ema Vogelsberger, 59 ani, pensionară


image

"Nu am încredere în acest sistem. Degeaba au dreptatea în mână căci nu știu să o împartă", Lucian Buze, 19 ani, student


image
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite