Criză în Sănătate "Un medic tânăr în România nu-şi poate permite un minim de confort"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mihai Botea este unul dintre doctorii tineri care „s-au săturat de România”. Lunar, o sută de medici şi asistente îşi depun dosare la Direcţia de Sănătate Publică, pentru a putea pleca la muncă în afara ţării.

Medicii și asistentele din Bihor vor să plece la muncă în străinătate

Tot mai mulţi medici şi asistente din spitalele orădene aleg să plece la muncă în străinătate din cauza salariilor mici şi a condiţiilor în care sunt nevoiţi să muncească în spitalele de la noi. Direcţia de Sănătate Publică Bihor a anunţat că patru la sută din personalul medical şi-a depus dosar pentru a primi certificatele care le permit să muncească în străinătate.

„Este o părere unanim general valabilă. Toată lumea şi-ar dori să plece. Un medic tânăr în România nu-şi poate permite un minim de confort. Posturi de medici specialişti nu prea sunt, aşa că munceşti pe un salariu de 12 milioane şi ce faci? Asta e percepţia colegilor mei şi a mea personală”, a explicat medicul Mihai Botea, care acum se specializează în medicina de urgenţă. El speră să se schimbe condiţiile de muncă şi salarizarea pentru ca un medic tânăr să-şi poată face rostul în România.

Managerii spitatelor orădene recunosc că există o problemă în sistem. „De la noi a plecat în SUA medicul Huba Brezovski, cu un contract pe şase luni, începând cu 1 februarie. Şi-a făcut singur rost de un contract, şi-a trimis CV-ul şi documente şi video despre experienţa lui. Am vorbit cu el înainte să plece, era foarte nemulţumit de salariu”, a spus Gavrilă Grebenişan, managerul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Oradea.

„Din punctul de vedere al managerului de spital este foarte complicat să înlocuieşti personalul într-un timp scurt, mai ales dacă cel care pleacă are experienţă. Plus că există specialităţi deficitare, unde avem posturi libere, dar nu vine nimeni pentru că preferă să plece în străinătate”, a precizat Ovidiu Pop, managerul Spitalului Municipal Oradea. 

Exemplul maghiar

„Este o problemă din ce în ce mai importantă. Şi în Ungaria a fost asemănător. Medicii care lucrau în est plecau în vest, unde se plătea mai bine şi de acolo în Austria şi Germania. Ei au rezolvat problema. Acum fiecare medic în parte îşi poate negocia salariul cu conducerea spitalului, nu este o plafonare ca la noi. Majoritatea pleacă din cauza salariilor, însă şi pentru că nu au condiţii de lucru”, a explicat managerul.
Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Bihor, Dorel Ţîrţ, lunar o sută de medici şi asistente îşi depun dosarul pentru a putea pleca în străinătate. „Acest procent este mare, este un semnal care spune multe şi numărul lor s-ar putea să mai crească”, a spus Gavrilă Grebenişan.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite