Unul dintre minerii care împiedică producerea unui dezastru la Băița amenință că se blochează în subteran

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doru Filip
Doru Filip

Minerul Doru Filip din Băiţa , județul Bihor, trăieşte din alocaţiile celor unsprezece copii şi ameninţă că nu va mai ieşi din mină, fiindcă nu a mai fost plătit de aproape un an. Ortacul, care prin munca sa previne un posibil dezastru în zonă, a intrat astăzi în mina de molibden, hotărât să nu iasă până nu se rezolvă situaţia.

Doru Filip, de 40 de ani, este unul dintre cei 25 de mineri care au rămas la mina de molibden de la Băiţa, pentru a avea grijă să nu se inunde. Bărbatul spune că îşi riscă viaţa în fiecare zi, deşi din ianuarie nu a mai fost plătit pentru munca sa.

Dacă alţi peste o sută de angajaţi ai Mineral Mining au ajuns în şomaj şi beneficiază de indemnizaţia de la stat, Filip şi colegii săi nu au avut acest „noroc”. „Fiindcă suntem de neînlocuit, noi a trebuit să rămânem la muncă, fiindcă de noi depinde siguranţa zonei”, a spus Doru Filip, care este mecanic la pompele din mină. De aproape un an familia sa trăieşte din alocaţiile copiilor.
„Până în ianuarie 2011 ne intră în casă 1.200 de lei, fiindcă soţia mea mai are o lună de concediu maternal. După aceea vom trăi 13 persoane din 400 de lei”, a spus minerul.

Speranţa, tot din Suedia

Firma Mineral Mining, administrată iniţial de un acţionar suedez, iar apoi preluată de către Olservmin Rovinari, este în insolvenţă. Carmen Demian, lichidatorul desemnat în cauză de Tribunalul Bihor, a spus astăzi că este la curent cu intenţiile lui Doru Filip, dar că problemele minerilor de la Băiţa ar putea ajunge la un sfârşit, cât de curând.

„Avem un ante-contract cu un posibil investitor, o firmă reprezentată de un avocat suedez. Investitorul va acoperi datoriile firmei, care depăşesc în prezent şapte milioane de lei”, a spus Carmen Demian.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite