Daiana Ghender, fosta şefă de la Zoo, se apără în instanţă şi ameninţă să meargă la CEDO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daiana Ghender a fost concediată pentru abateri disciplinare şi „dispariţia” a peste 150 de animale
Daiana Ghender a fost concediată pentru abateri disciplinare şi „dispariţia” a peste 150 de animale

Daiana Ghender a apărut astăzi în faţa magistraţilor, pentru a dovedi că a fost concediată pe nedrept. Războiul dintre Regia Autonomă de Pieţe, Agrement şi Salubritate şi Daiana Ghender are la bază dispariţia a peste 150 de animale.

După ce i s-a tăiat de două ori din salarii, fosta soţie a lui Cristian Tabără a fost dată afară de la Zoo în mai. Potrivit Regiei Autonome de Pieţe, Agrement şi Salubritate (RAPAS), care administrează Grădina Zoologică Oradea, Daiana Ghender a fost concediată pentru abateri disciplinare şi „dispariţia” a peste 150 de animale, printre care cei 13 lei care au fost mutaţi în Yorkshire Wildlife Park din Anglia, pentru a trăi în condiţii decente.

Prejudiciu

Fosta şefă a Grădinii Zoologice a contestat decizia de desfacere a contractului de muncă, susţinând că a fost „eliminată” fără vreun motiv întemeiat şi că nu a făcut decât să rezolve problema excedentului de animale de la Zoo.

„Primăriile şi regiile consideră animalele bunuri, obiecte cu valoare pecuniară, nerespectând astfel legea grădinilor zoologice. Un contabil nu poate să decidă ce este mai bine pentru un animal şi o grădină zoologică, în locul unui specialist”, a spus astăzi Daiana Ghender. Aceasta a subliniat că RAPAS trebuie să înţeleagă că animalele reprezintă valori inestimabile şi că aparţin patrimoniului. Florin Alexandru, purtător de cuvânt la RAPAS, a spus că desfacerea contractului de muncă al administratorului Zoo s-a realizat din motive disciplinare.


„Daiana Ghender a fost recalcitrantă la controalele efectuate şi nu s-a prezentat în faţa comisiilor de disciplină, unde ar fi avut ocazia să se apere”, a relatat Florin Alexandru. „Nu s-au găsit acte pentru 13 lei, iar actele referitoare la alte peste o sută de animale lipsă  au fost incomplete”, a explicat Alexandru.

Acesta a spus că Ghender a folosit, în interesul propriu şi al asociaţiei SOS Zoo, autoutilitara RAPAS şi că a lipsit nejustificat de la locul de muncă. Pentru aceste abateri, RAPAS i-a intentat la rândul său proces Daianei Ghender, acuzând-o că a prejudiciat regia cu cel puţin 26.000 de euro, având în vedere faptul că o comisie de evaluare a stabilit în luna februarie că preţul estimativ al unui leu este de 2.000 de euro.

Lacăt la grădina zoologică

Accesul orădenilor în grădina zoologică a fost interzis, în luna martie, la cererea Comisiei Europene şi a Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. Deşi grădina nu are autorizaţie de mediu de aproape trei ani şi teoretic era închisă, a putut fi vizitată de orădeni. Lucrările la Zoo ar trebui să fie gata până în august 2012, când va fi din nou accesibilă publicului.

„Dacă magistraţii din România nu îmi vor face dreptate, mă voi adresa celor europeni", Daiana Ghender, fost manager ZOO Oradea

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite