Bihorenii vor să scape pădurile de gunoaie într-o singură zi, pentru un mediu curat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spaţiile verzi şi zonele turistice din Bihor vor fi mai curate după data de 25 septembrie. Campania naţională Let’s Do It România şi-a găsit ecoul în inimile bihorenilor, care pun umărul la treabă pentru un mediu curat.

Campania „Let’s do it România“, care-şi propune să adune toate gunoaiele din ţară într-o singură zi, şi-a găsit adepţi şi în urbea de pe Criş. Tineri care-şi doresc un mediu mai curat şi ONG-uri îşi dau mâna pentru a salva din mormanele de gunoi zonele turistice şi pădurile unde orădenii îşi petrec duminici în aer liber. „S-au făcut nenumărate operaţiuni de ecologizare, dar în locuri punctuale, la o peşteră, la un  lac, la marginea oraşului.

Acest proiect îşi propune ca, în acelaşi timp, sute de orădeni şi bihoreni, să acţioneze în toate zonele pline de deşeuri”, spune coordonatorul local, Şerban Bârlău.

Inginer de meserie, Şerban recunoaşte că nu a avut ocazia să participe la ecologizări. „M-am înscris în acest proiect pentru că eu cred că peisajele noastre sunt foarte frumoase şi putem atrage turiştii. Turismul înseamnă bani pentru judeţ, iar o ecologizare făcută la un asemenea nivel, cu voluntari, reduce enorm din cheltuielile pe care le-ar avea un ONG sau o instituţie cu igienizarea”, crede Şerban.

„Această campanie îşi găseşte ecoul în sufletul tuturor iubitorilor de natură”, spune şi orădeanca Anita Gale, membru al organizaţiei Cercetaşii României, filiala Bihor. La ora actuală 60 de voluntari şi trei ONG-uri au decis să se implice în campanie.

Harta gunoaielor

Deşi ziua în care se vor strânge gunoaiele a fost stabilită pentru 25 septembrie, voluntarii s-au apucat deja serios de lucru. Ei trebuie să realizeze o hartă a gunoaielor din judeţ. „Se simte lipsa de voluntari din pricina concediilor, dar numărul lor va creşte din toamnă. Atunci vom putea sprijini acţiunea cu mai mulţi oameni”, spune Anita Gale.

La ora actuală, tineri şi adolescenţi, înarmaţi cu mape, creioane şi GPS-uri, localizează şi notează locurile în care este nevoie de ecologizare. Astfel, oamenii vor  avea la îndemână o hartă şi vor şti exact care sunt coordonatele locului pe care trebuie să-l igienizeze. „De departe zonele cu cele mai multe deşeuri sunt Padiş şi Glăvoi, locuri în care sute de turişti se adună cu corturile în weekenduri”, spune coordonatorul.

Invitaţi la acţiune

După încheierea de parteneriate cu Consiliul Judeţean, Agenţia de Protecţia Mediului şi Administraţia Ape Crişuri, voluntarii cer şi sprijinul Inspectoratului Şcolar. Toţi oamenii care ţin la mediu sunt aşteptaţi să se implice.  „Cred că este foarte important să trăim într-un mediu curat, dar este şi mai important să menţinem curăţenia. Eu dacă văd un pet pe jos, mă aplec şi-l ridic, chiar dacă nu eu am fost cea care l-a aruncat ”, crede spune Marioara Mureşanu. Pentru ca igienizarea judeţului Bihor să fie posibilă într-o singură zi, este nevoie de aproximativ 5.000 de voluntari. Ei se pot înscrie pe site-ul letsdoitromania.ro


image

„Vreau să citesc  articole despre problema deșeurilor care poluează natura“.
Cosmin Pitaru, elev, 18 ani

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite