Jurnal de criză: Salvarea firmelor de construcţii din Oradea vine din Occident

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii economici susţin că reorientarea spre pieţele externe ar putea fi cheia succesului pentru sectorul cel mai afectat de recesiune. Firmele de construcţii trec prin cea mai neagră perioadă din ultimii ani.

„Scăderea PIB-ului pe primul trimestru se datorează căderii firmelor de construcţii”, a spus consultantul financiarul Dacian Palladi. „Colacul de salvare ar fi să acceseze noi pieţe, dincolo de a construi local, firmele trebuie să se gândească la pieţele externe. O altă variantă ar fi să creeze produse şi servicii în măsură cel puţin a le salva sau a le păstra oamenii cheie ai afacerii”, a precizat Palladi.

Când se referă la oamenii cheie, consultantul vorbeşte despre meseriaşi. „Eu cred că în perioada următoare va creşte mult sectorul reparaţii, întreţinere şi conservare, însă pe piaţa neagră”.

Varianta doi: statul

„Scăderile de pe piaţa construcţiilor sunt de aproape 50 la sută. Mai avem de lucru în contul contractelor în derulare, însă finanţarea este foarte slabă”, a spus Ioan Mintaş, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi proprietar de firmă de construcţii. El spune că salvarea ar putea veni doar de la bugetul statului, care ar trebui să finanţeze proiectele de infrastructură.

Şi miliardarii din Topul Forbes simt criza tot mai acut. Beniamin Rus, patronul unei firme de construcţii din Bihor, susţine că afacerile merg tot mai prost. Şi el vede salvarea tot de la stat. „Avem trei contracte, la Aleşd, Vadu Crişului şi Bratca, în valoare de 150 de miliarde de lei. Nu am făcut nici zece la sută din ele, pentru că nu este finanţare”, a declarat miliardarul. 

El spune că odată cu firmele de construcţii merg în cap şi alţii. „Banii pe care-i primim pe contracte se întorc înapoi. Nouă ne rămâne profitul, care e doar o mică parte, restul intră în consum, la angajaţi şi firmele care ne asigură materia primă, parteneri”, a explicat Rus.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite