PORTRET/ Bloggerul orădean Ciprian Alexei este „vânătorul de mârlani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu creativitate şi cu mult simţ critic, orădeanul îi taxează pe blogul său pe toţi cei care dau dovadă de mârlănie, fie că sunt viceprimari sau orădeni de rând.

PROFIL
Născut. 14 mai 1980, Brăila
Studii. Facultatea de Jurnalism şi Comunicare în Relaţii Publice, Brăila
Familie. Necăsătorit

Ciprian l-a surprins pe viceprimarul Gheorghe Carp aruncând pe jos un muc de ţigară, în condiţiile în care municipalitatea a investit 12.000 de euro într-o campanie împotriva tratării oraşului ca pe o scrumieră.
Revoltat, l-a taxat pe viceprimar şi a postat înregistrarea pe blogul thefua.ro, filmul înregistrând aproape 700 de afişări. „Pe thefua.ro am câteva sute de vizitatori pe zi. Am câştigat şi bani din asta, dar nu pot spune că trăiesc din blog”, povesteşte Ciprian.

A cochetat cu jurnalismul

Fiindcă de mic a fost pasionat de muzică, ascultând la magnetofonul tatălui său melodiile lui Led Zeppelin şi Jimi Hendrix, Ciprian a ajuns să scrie acum şi pentru muzicadevest.ro, primul blog care a organizat un concert de free-jazz, de la A la Z, în România. „Fiind mai bolnăvicios, în loc să alerg prin curte, citeam şi ascultam muzică”, explică Ciprian motivul pentru care degustă muzica de calitate, fără fi însă un muzician.
Născut la Brăila, Ciprian s-a înscris la un liceu industrial, la profil real, după care a urmat cursurile Facultăţii de Jurnalism şi Comunicare în Relaţii Publice. „Eram clasa a noua când, ascultând mereu un post de radio local, am ajuns să particip la emisiuni. Angajaţii de acolo păreau să se distreze şi să se bucure de fiecare zi de muncă, aşa că, impresionat, am decis să dau admitere la facultatea de jurnalism”, îşi aminteşte bloggerul, care a renunţat la această meserie după doar trei luni, sătul de influența politicului asupra anumitor ziare locale. S-a angajat la un club de internet, unde, neobservat, a putut să studieze comportamentul utilizatorilor de net. Cum întotdeauna și-a dorit să călătorească, să cunoască oamenii așa cum sunt ei, după absolvirea facultății a lucrat patru ani la Iași, la departamentul de suport tehnic, la o firmă de telecomunicații. Apoi, la începutul lui 2008, s-a mutat la Oradea. „Am venit în acest oraș fiindcă este la granița bună a țării", spune Ciprian. De atunci a pus bazele blogurilor thefua.ro şi macpedia.ro. Împreună cu prietenul său, George Staicu, a lansat blogul muzicadevest.ro.

Scoate în evidență ce e mai rău

„Nu sunt un spirit critic. Cred că toţi înjurăm când stăm la semafor sau când ne vin facturile şi acumulăm astfel diverse frustrări. Unii dintre noi şi le varsă în consum de alcool sau alte vicii, iar alţii şi le manifestă prin postări pe net”, spune Ciprian. „Mă mişcă şi mă inspiră toate lucrurile mărunte. Pot să găsesc un subiect şi când ies să-mi cumpăr pâine”, recunoaşte Ciprian. „Vreau doar sa scot în evidenţă ce e mai rău în noi şi faptul că  poveştile din şcoală, cu românii care-s cei mai buni, cei mai viteji, cei mai drepţi, e doar fantezie”, spune bloggerul.

Întrebări şi răspunsuri
Cât timp petreci în faţa computerului?

Aproximativ 12 ore pe zi. Scriu pe blog aproape zilnic.

Te vezi lucrând la stat, în relaţii publice?
Nu prea, fiindcă nu aş suporta să mint poporul şi să fiu plătit din bani publici. Nu poţi face o imagine bună unei instituţii dacă aceasta funcţionează prost. Mi-aş dori să îmi deschid un pub, ca cel din „Cheers”, să stau toată ziua la bar şi să ascult poveştile oamenilor.

Ce ai avut de câştigat de pe urma concertului de free-jazz pe care l-ați organizat la Oradea?

Faptul că am făcut ceva pentru comunitate.

Ce-i place
Filmul său preferat este comedia fraţilor Coen, „ Marele Lebowski”. În materie de documentare cel mai mult l-a impresionat serialul „Memorialul durerii”, difuzat de către TVR. Îi place să stea cu câinele său Hendrix şi la taclale, cu prietenii.

Ce nu-i place
Bloggerului nu-i plac trupele precum Proconsul, care deşi sunt formate din muzicieni buni, se limitează la a crea muzică facilă. „Nu suport Hi-Q-ismele, muzicile făcute pentru bani”, spune Ciprian. Pe plan culinar, îl deranjează când mămăliga de la tochitură se termină înainte să fi mâncat toată carnea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite