ADEVĂRUL DE SEARĂ Război pe milioane între CAS şi medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii Ioan Cabău şi Ileana Meza spun că sunt afectaţi de criza din sistemul sanitar
Pacienţii Ioan Cabău şi Ileana Meza spun că sunt afectaţi de criza din sistemul sanitar

Spitalelor din Oradea le-a ajuns cuţitul la os şi au dat în judecată Casa de Asigurări de Sănătate. Bugetul pentru plata serviciilor medicale prestate de clinici în lunile septembrie, octombrie şi noiembrie a fost înjumătăţit de criză.

Ioan Cabău este unul dintre pacienţii afectaţi de lipsa banilor din sănătate. Bărbatul, bolnav de cancer, stă la cozi infernale pentru a beneficia de un tratament gratuit de cobaltoterapie la secţia de oncologie a Spitalului Clinic Judeţean. „Nu îmi permit să merg la Cluj sau în altă parte pentru medicaţie. Dacă primesc tratament e bine, dacă nu stau aşa. Nu am altă soluţie”, a mărturisit pacientul. Spitalele au declarat austeritate încă de la începutul acestui an, însă problema este şi mai gravă acum, pentru că bugetul a fost înjumătăţit.

Managerii celor patru clinci din Oradea au depus plângere la Tribunalul Bihor, împotriva Casei de Asigurări de Sănătate Bihor pentru neplata serviciilor medicale prestate în septembrie, octombrie şi noiembrie. „CAS Bihor are datorii de 16,3 milioane de lei. Noi înţelegem că nu sunt bani, dar nu se poate să plătească doar 65 de procente din serviciile prestate”, a declarat în această dimineaţă Carmen Pantiş, managerul spitalului Judeţean.

Bani cu ţârâita


În total, în cele trei luni, spitalele din Oradea ar fi trebuit să primească peste 62 de milioane de lei, însă CAS Bihor are doar jumătate din sumă. „Sunt unele neînţelegeri, dar aici e vorba de nişte prevederi legale. Suntem şi noi limitaţi de banii pe care îi primim de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Din bugetul necesar spitalelor, am primit puţin peste 30 de milioane”, a explicat Oana Ungur, purtătorul de cuvânt al CAS Bihor.

De cealaltă parte, directorii clinicilor nu ştiu cum să îşi administreze banii pentru plata utilităţilor şi salariilor. „În trei luni am tratat 10.500 de pacienţi şi pentru 45 la sută dintre aceştia nu am fost plătiţi”, a mai spus Pantiş. Nici la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie situaţia nu este prea roz. „CAS Bihor are datorii la noi de 5,4 milioane de lei. Avem probleme cu plata medicamentelor şi materialelor sanitare deja livrate”, a informat Gavril Grebenişan, directorul Maternităţii.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite