Orădenii pasionați de lectură schimbă cărți și bârfe literare în fața unei cești de cafea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iubitorii de lectură au găsit o alternativă inedită de a împărtăși cărţi gratuit, în fața unei cafele fierbinți. „Schimb de Cărţi” se adresează tuturor celor care doresc să-şi petreacă o parte din timpul liber, cu o carte numai bună de citit.

Alina Gâdoiu a descoperit comunitatea „cititorilor”, din întâmplare, pe un blog. „Am citit despre «Schimb de Cărţi» pe internet, în octombrie anul trecut, mi s-a părut un proiect interesant  şi am luat legătura cu organizatorii”, a explicat Alina.

De atunci, tânăra de 25 de ani a lipsit rareori de la întâlnirile comunităţii. Participanţii fac schimb de volume, discută despre cărţile favorite, despre ce şi-ar dori să citească, sau despre romanele care nu i-au impresionat.

„Avem şansa de a citi cărţi recent apărute sau de a descoperi volume valoroase de care nu ştiam. Am citit astfel «Cu mănuşi», de Mihaela Nicola, o lecţie de bune maniere, atât de necesară astăzi”, a povestit Alina. Experienţa a fost inedită şi pentru Alina Pădureanu.

„Am ocazia de comunica cu oameni la fel de pasionaţi ca mine. Sunt cărţi pe care în bibliotecă, spre exemplu, nu le alegi, pentru că nu te inspiră coperta, sau prefaţa. Atunci când ţi-o recomandă un cititor, îţi schimbi viziunea”, a spus Pădureanu. De doi ani, orădenii se întâlnesc lunar într-un mediu relaxant şi îşi împărtăşesc cele mai noi preferinţe în domeniul lecturii.

„Ideea organizării acestor întâlniri în cafenele e simplă. Vrem să ne simţim în largul nostru, fără constrângerea de a vorbi încet, pentru că, la două mese distanţă, cineva studiază pentru examene”, a explicat coordonatoarea locală a proiectului Liliana Ianculescu.
„Proiectul se adresează celor ce n-au uitat ce înseamnă să traieşti alături de personajele pe care le descriu autori români, ruşi, americani, sau de orice altă naţie”, spune Liliana.

„Schimb de Cărți”, fără vârstă

Prima ediţie „Schimb de Cărţi” Oradea a avut loc în ianuarie 2008. Grupul cititorilor este deschis pentru toţi orădenii care împărtăşesc acest hobby. „Dacă la început veneau numai tineri,  de-a lungul timpului grupul Schimb de Cărţi Oradea s-a extins. Avem chiar şi participanţi de vârsta a doua, care aduc experienţa literară şi pe cea de viaţă în grup”, a explicat Liliana Ianculescu.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite