Încercare de curăţare a judeţului prin Let's do it România s-a demonstrat în zadar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 10 luni de la derularea campaniei, voluntarii sunt trişti că spaţiile verzi s-au umplut iarăşi de gunoaie. Coordonatorul lor de anul trecut, Şerban Bârlău, dezamăgit de rezultat, a depus o sesizare la Agenţia de Protecţia Mediului Bihor. În 25 septembrie s-au adunat 150 de echipe de oameni care au strâns peste 3.000 de tone de deşeuri. Voluntraii cred că a fosts în zadar.

Campania „Let’s do it România“ şi-a propus să cureţe ţara de gunoaie într-o singură zi. În fiecare judeţ din România un voluntar s-a înscris coordonator în campanie şi a adunat tineri şi vârstnici dornici să dea o mână de ajutor la igienizare. În Bihor a luat frâiele în mâini Şerban Bârlău. „M-am înscris în proiect pentru că eu cred că peisajele noastre sunt foarte frumoase şi putem atrage turiştii“, a spus Şerban.

„În 25 septembrie am adunat 150 de echipe de oameni care au strîns peste 3.000 de tone de deşeuri”, a explicat Bârlău. Opt luni mai târziu ,însă, se demonstrează că această campanie nu şi-a găsit ecoul scontat în sufletele oamenilor. Suprafaţa plină de gunoaie s-a triplat. Baie la baraj spre exemplu o să mai facem printre gunoaie, sau deloc”, a spus fostul coordonator.

Dezamăgiţi de cei din jur

Voluntarii participanţi la campanie nu sunt convinşi că a meritat efortul. „Este trist că nu se respectă efortul făcut de atâţia voluntari”, a spus Ioana Luca. „Cred că principala problemă pe care o avem este lipsa de bun-simţ a celor care văd un loc curat şi aruncă resturi acolo. Sunt zone care s-au umplut, spre exemplu, şi de deşeuri de la materiale de construcţii, nu doar de pet-uri sau resturi menajere”, a mai declarat Ioana.

Pentru a rezolva problema, Şerban Bârlău a alertat Agenţia pentru Protecţia Mediului, care a demarat  o investigaţie. „Trebuie să aflăm cine este în proprietatea terenurilor poluate şi dacă zona este circulată de autovehicule, pentru  a şti ce măsuri trebuie să luăm”, a spus Loredana Ţîrţ, purtător de cuvânt al instituţiei.

Cele mai poluate zone din judeţ

Aşa cum au descoperit voluntarii, printre locaţiile favorite ale celor care aruncă deşeurile în natură sunt lacul de acumulare de la Lugaju de Jos, Valea Tărcăiţei sau Peştera Câmpeneasa. Doar din râul peşterii s-au strâns 200 de litri de gunoaie şi o tonă de pet-uri. O altă zonă în care gunoaiele au umplut spaţiul verde sunt malurile Crişului Negru din zona Beiuşului.

Oradea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite