Elevii-bucătari de la Colegiul Tehnic Andrei Șaguna sunt în topul gastronomiei
0Doi adolescenţi orădeni au reprezentat cu succes România în cadrul unui concurs european de artă culinară. Tinerii au învăţat în timp record secretele care stau la baza bucătăriei belgiene şi s-au clasat pe locul al treilea în competiţie.
Povestea celor doi orădeni începe în ianuarie 2010, când Colegiul „Andrei Şaguna” a devenit partener în proiectul „Comenius Europe on Plate”. Agud Alexandru şi Ţintaş Radu au făcut de la bun început parte din echipa care a beneficiat de traininguri în Europa. „Am avut şansa de a învăţa de la bucătari celebri. Ne-am pregătit în Polonia şi Bulgaria şi am înţeles că în străinătate conceptul culinar este diferit”, spune Radu. Cei doi orădeni s-au aflat pentru a doua oară în acest an într-o competiţie internaţională.
Ingredient de succes
„Prima competiţie de gen a fost în Polonia, unde echipa noastră a luat locul IV”, povesteşte şi Alexandru. Provocarea unui nou concurs i-a găsit pe elevi plini de entuziasm. „Înainte de a pleca în Belgia, ne-am ambiţionat să ne întoarcem cu un premiu”, explică Radu. Elevii au avut la dispoziţie o săptămână pentru a descoperi bucătăria belgiană. „Belgienii gătesc cu foarte multe legume. Ţelina şi prazul sunt folosite la aproape orice tip de preparat”, spune Alexandru.
„Dincolo de diplomă, ne-am întors acasă cu reţete noi, în care se utilizează berea. Pentru ei, este un ingredient specific. Reţeta favorită pe care vreau să o prepar şi în ţară este vită în stil flamand cu bere”, explică Alexandru. În concurs, tinerii au avut de preparat o cină pentru 12 persoane şi de aranjat o masă festivă. Elevii spun că şi-au asigurat locul trei gătind „Chicken waterzooi a la Gantoise”, un preparat tradiţional din pui, cu mult praz, ţelină, şi cartofi natur.