Elevii-bucătari de la Colegiul Tehnic Andrei Șaguna sunt în topul gastronomiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi adolescenţi orădeni au reprezentat cu succes România în cadrul unui concurs european de artă culinară. Tinerii au învăţat în timp record secretele care stau la baza bucătăriei belgiene şi s-au clasat pe locul al treilea în competiţie.

Povestea celor doi orădeni începe în ianuarie 2010, când Colegiul „Andrei Şaguna” a devenit partener în proiectul „Comenius Europe on Plate”. Agud Alexandru şi Ţintaş Radu au făcut de la bun început parte din echipa care a beneficiat de traininguri în Europa. „Am avut şansa de a învăţa de la bucătari celebri. Ne-am pregătit în Polonia şi Bulgaria şi am înţeles că în străinătate conceptul culinar este diferit”, spune Radu. Cei doi orădeni s-au aflat pentru a doua oară în acest an într-o competiţie internaţională.

Ingredient de succes

„Prima competiţie de gen a fost în Polonia, unde echipa noastră a luat locul IV”, povesteşte şi Alexandru. Provocarea unui nou concurs i-a găsit pe elevi plini de entuziasm. „Înainte de a pleca în Belgia, ne-am ambiţionat să ne întoarcem cu un premiu”, explică Radu. Elevii au avut la dispoziţie o săptămână pentru a descoperi bucătăria belgiană. „Belgienii gătesc cu foarte multe legume. Ţelina şi prazul sunt folosite la aproape orice tip de preparat”, spune Alexandru.

„Dincolo de diplomă, ne-am întors acasă cu reţete noi, în care se utilizează berea. Pentru ei, este un ingredient specific. Reţeta favorită pe care vreau să o prepar şi în ţară este vită în stil flamand cu bere”, explică Alexandru. În concurs, tinerii au avut de preparat o cină pentru 12 persoane şi de aranjat o masă festivă. Elevii spun că şi-au asigurat locul trei gătind „Chicken waterzooi a la Gantoise”, un preparat tradiţional din pui, cu mult praz, ţelină, şi cartofi natur.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite