PORTRET / Istvan Sasz, biologul pasionat de benzi desenate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul orădean a visat mult timp că va realiza o revistă de benzi desenate pentru americani, dar şi-a descoperit, pe parcurs, o nouă pasiune, în biologie. Sasz Istvan este cunoscut în Oradea pentru că, împreună cu Severus Covaciu, a realizat singura revistă cotată Information Sciences Institute  (ISI), cea mai înaltă cotaţie ştiinţifică.

PROFIL
Născut. 15 aprilie 1981,
la Oradea
Familie. Este într-o relaţie
Studii. Este doctor în Biologie, cu doctorat obţinut la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca

 Chiar dacă acum iubeşte biologia, pasiunea sa pentru această ramură a ştiinţei a venit relativ târziu. „Pasiunea pentru biologie am căpătat-o destul de târziu, după ce am început să merg pe teren. Mergeam cu Sever. El mi-a trezit interesul faţă de biologie”, spune, zâmbind, Istvan. Povestea sa este marcată de o înclinaţie spre umor şi satiră, dovedită de faptul că în adolescenţă era înnebunit după revistele de benzi desenate şi de caricaturi. Nu numai că îi plăceau benzile, ci visa că va ajunge să deseneze pentru preferaţii săi. „Visam să desenez pentru cei de la Marvel Comics, dar nu mi-ar fi displăcut nici DC Comics”, mărturiseşte orădeanul. În liceu şi-a încercat norocul şi a realizat o revistă cu bancuri şi poante sub numele de „Hibrid”. O parte din visul său s-a realizat când desena caricaturi pentru un ziar local din Bihor, iar mai apoi pentru revista „Morbid” din Ungaria.

Momentul în care a dat admitere la facultate a fost decisiv în ceea ce a ajuns acum Sasz Istvan. „Am dat admitere la Teologie în primă instanţă, dar pentru că eu nu vroiam să merg acolo, mi-am sabotat admiterea. După asta am dat la Biologie. Era o soluţie de compromis pentru că, de fapt, vroiam să stau un an, după care să dau la Istorie”, mărturiseşte biologul.

Biologie cu lipici

Istvan povesteşte că după prima sesiune a ieşit direct şef de promoţie. „Atunci  mi-am dat seama că pot şi am decis să continui”, explică orădeanul. După ce a început să iasă pe teren, a prins drag de biologie. De altfel, lungile plimbări necesare documentarii i-au creat tânărului student oportunitatea de a-şi cunoaşte actuala prietenă, o altă împătimită a biologiei. Cu timpul, părinţii au acceptat pasiunea fiului pentru biologie, dar i-au sugerat să aleagă să profeseze în învăţământul preuniverstar pentru că e mai lejer şi ar avea mai mult timp pentru el şi pentru ei. Istvan a ales mediul universitar pentru a putea face cercetare. Orădeanul se arată dezamăgit de posibilităţile pe care le are în Oradea şi spune că este tentat de ideea de a pleca din ţară. De asemenea, nu ratează nicio ocazie de a glumi şi de a taxa ce se întâmplă în jurul său.

Întrebări şi răspunsuri
Ce alternative vezi pentru tineri?
Sincer, alternativele nu sunt prea multe pentru tinerii de azi. Ori reuşim să facem ceva aici în Oradea, ori plecăm în căutare de ceva mai bun. Sunt mai mulţi factori care limitează opţiunile tinerilor.

Care e următorul obiectiv pe care ţi l-ai propus?
Dacă în ţară nu se schimbă nimic, vreau să plec. Imposibilitatea de a avea un nivel de trai decent e principalul motiv care mă determină să încerc să fac ceva în altă parte.

Ce-i place
Istvan spune că îi plac mult serialele, filmele artistice şi benzile desenate, toate cu un element comun, genul Science Fiction. Serialul său preferat este Stargate SG1 şi spune că are toată seria pe care a văzut-o de mai multe ori împreună cu iubita sa.


Ce nu-i place
Istvan Sasz recunoaşte că sunt multe care nu îi plac, dar cel mai mult urăşte sistemul educaţional în starea sa actuală. El nu iartă nici implicarea masivă a cultelor în educaţie şi academismul fals.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite