Coaliţia ONG-urilor acuză Consiliul Județean Bihor de lipsă de transparență în acordarea finanțărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii mai multor ONG-uri orădene au dat mâna pentru o colaborare de durată
Reprezentanţii mai multor ONG-uri orădene au dat mâna pentru o colaborare de durată

Zeci de asociaţii vor să aibă un cuvânt de spus când autorităţile împart banii. Reprezentanţii societăţii civile s-au întâlnit în această dimineaţă la Hotel Continental, pentru a găsi soluţii care să le facă mai puternice, în relaţia cu autorităţile.

Acuzând Consiliul Judeţean Bihor de lipsă de transparenţă în selectarea ONG-urilor care beneficiază de finanţare, Adriana du Plessis, preşedintele Coaliţiei STRONG, a invitat reprezentanţii societăţii civile la o întâlnire de lucru, cu reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Bihor şi ai Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Bihor. „În  2007 am câştigat prima luptă cu autorităţile publice judeţene, când pe lista ONG-urilor care pot fi finanţate prin legea 350, au fost introduse şi cele cu activitate în domeniul social”, a spus, în această dimineaţă, Adriana du Plessis.

Potrivit acesteia, din 2007, când mai multe organizaţii sociale au primit pentru prima dată finanţare de la CJ Bihor, ONG-urile nu au mai primit bani din sectorul public. „Ne dorim să ne ia în serios. Sperăm că fiind o coaliţie vom fi mai greu de ignorat şi de refuzat”, a recunoscut du Plessis.

Comunicare mai bună


Coaliţia Strong a fost înfiinţată în 2006 şi cuprinde 43 de ONG-uri din domeniul social. Potrivit Monicăi Suciu, reprezentanta Fundaţiei Ruhama, membru fondator al coaliţiei, colaborarea dintre ONG-uri a transformat societatea civilă într-un partener mai coerent şi mai puternic de discuţie. „Am fost consultaţi când s-a elaborat strategia pentru asistenţă socială a oraşului Oradea, pentru perioada 2009 – 2013”, a spus Monica Suciu.

„Un alt mare câştig a fost acela al schimbului de experienţă”, a adăugat Suciu. Potrivit lui Florica Cherecheş, preşedintele Comisiei pentru muncă, sănătate, familie, protecţie socială şi protecţie copii din Consiliul Local Oradea, ONG-urile au un cuvânt mult mai greu de spus, de când s-au coalizat.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite