Investiţii pe timp de criză, în proiecte realizate în premieră pentru Europa de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Holcim România va investi 28 de milioane de euro în fabrica de ciment din Aleşd, unde lucrează 250 de persoane. Conducerea Holcim România a anunţat astăzi la Oradea investiţii în tehnologii „verzi“ de ultimă generaţie, pentru protejarea mediului.

Cei 250 de angajaţi ai fabricii de ciment de la Aleşd pot răsufla uşuraţi. Criza economică şi financiară din România ar putea trece fără ca ei să fie afectaţi în mod direct, compania Holcim anunţând noi investiţii în punctul de lucru din Bihor.

„Avem curaj să continuăm investiţiile în România. Credem că economia României va reveni pe creştere şi dorim să fim pregătiţi pentru viitoarele oportunităţi de pe piaţa locală”, a declarat astăzi Roman Menz, manager la fabrica de ciment din Aleşd. Acesta a subliniat că investiţiile de 28 de milioane de euro demarate la Aleşd vor genera venituri şi pentru alte companii din judeţ, firma colaborând cu furnizori locali.

„Proiectul de recuperare a energiei termice reziduale reprezintă o premieră pentru Europa de Est", Roman Menz, manager fabrica de ciment Aleşd

Proiecte „verzi”
Markus Wirth, manager general Holcim România, a spus că doar patru persoane au fost disponibilizate anul trecut de la fabrica de ciment din Aleşd. „Reducerea de personal nu s-a făcut din cauza crizei, ci ca urmare a retehnologizării şi automatizării”, a spus Markus Wirth. Conducerea Holcim s-a declarat foarte mulţumită de calitatea personalului din Bihor. „Avem şi o şcoală profesională de tehnologie în industria cimentului, la Aleşd. Optzeci la sută dintre absolvenţi lucrează acum pentru noi, unii dintre ei chiar în puncte de lucru din străinătate”, a spus Roman Menz.  Cele mai mari investiţii se vor concentra pe proiectul „Recuperare a energiei termice reziduale”, prin care aproximativ 15 la sută din energia electrică folosită la fabrica din Aleşd, furnizată de reţeaua publică, va fi înlocuită cu energie verde. „Această enegie verde va fi obţinută prin utilizarea gazelor reziduale rezultate din procesul de ardere şi răcire a clincherului, pentru producţia de abur”, a explicat Andreea Nicolae, manager comunicare la Holcim România. Numai în acest proiect, compania va investi 14 milioane de euro.

Mai puţin carbon
Un al doilea proiect, în care se investesc şase milioane de euro şi care trebuie să fie gata până la sfârşitul acestui an, este „Produse cu amprentă redusă de carbon”. Prin acest proiect va fi crescută capacitatea de co-procesare a deşeurilor din fabrica de ciment de la Aleşd, noile echipamente reducând utilizarea cărbunelui.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite