Mamele din Bihor trebuie să dea bani grei, pe vaccinuri care, potrivit legii, sunt gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Sănătăţii întârzie cu dozele, aşa că bebeluşii sunt imunizaţi pe cheltuiala familiilor. Mii de copii din Bihor sunt lăsaţi de stat fără apărare în faţa poliomielitei, tetanosului, difteriei şi tuberculozei.

Maria Lontiş, mama Sofiei, o fetiţă de patru luni care trebuie să îşi facă săptămâna viitoare vaccinul obligatoriu pentru această vârstă, va trebui să plătească peste 200 de lei pentru ca fiica ei să beneficieze de un vaccin care, prin lege, este gratuit. „Medicul de familie m-a anunţat că nu a primit vaccinurile DTPa-VPI, diftero-tetano-pertussis acelular – poliomielitic, şi că, dacă doresc să le cumpăr, mă vor costa 220 de lei”, a mărturisit Maria Lontiş.

Ea este doar una dintre mamele din Bihor care se plâng de lipsa vaccinurilor care trebuie administrate, la două, patru, şase luni şi un an. „Din fericire, eu îmi permit să cumpăr vaccinul. Dar e nedrept, fiindcă muncesc şi cotizez la stat, ca să ajung să nu beneficiez de vreun ajutor”, a povestit mama Sofiei. Potrivit informaţiilor furnizate de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Bihor, în luna ianuarie s-au născut peste 510 copii, iar în luna februarie, 500. 

Criza se adânceşte

Medicii de familie din Oradea spun că situaţia vaccinurilor se înrăuteţeşte de la o lună la alta.  „În aprilie nu am primit niciunul dintre vaccinurile obligatorii până la un an. Anul acesta am avut probleme în fiecare lună”, a explicat medicul pediatru Ştefan Quai, din Oradea. Anunţaţi de medici că ministerul nu le-a pus la dispoziţie dozele de vaccin necesare, mulţi dintre părinţi nu vor să rişte şi aleg să cumpere vaccinurile, deşi sunt foarte scumpe. „Şase din 20 de persoane îşi vaccinează copiii pe propria cheltuială, plătind între 160 şi 260 de lei, preţ de depozit”, a spus Adrian Ţâgureanu, medic pediatru.
Dana Rus, farmacistă în Oradea, confirmă că tot mai multe mămici şi medici de familie cumpără vaccinul Infarix Hexa (difteric, tetanic, hepatitic B, poliomielitic, pertusis acelular-împotriva tusei convulsive, Hib).  „Vaccinul acesta costă 280 de lei”, a confirmat farmacista. Problema e că, mai nou, aceste doze se găsesc cu greu şi în farmacii.

Răbdare pe riscul nostru


Marius Pîrcioagă, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, promite că fiecare copil va fi recuperat, aşteptându-se ca produsele imunizante să ajungă în Bihor, în cel mult o lună. „M-am interesat la Ministerul Sănătăţii. Copiii care nu beneficiază la timp de vaccinuri vor fi recuperaţi pe baza unei scheme aprobate de către minister. Nu îi afectează cu nimic întârzierea administrării vaccinului”, a promis Pîrcioagă, recunoscând că la sediul DSP Bihor vin mame revoltate, cu copiii în braţe.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite