PORTRET Orădeanul Sebastian Trifa este astronomul olimpic pasionat de polo

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sebastian Trifa
Sebastian Trifa

Elevul orădean, olimpic la astronomie, visează să studieze astrofizica în Statele Unite ale Americii. Fascinat de când se ştie de structura universului, Sebastian Trifa a început să studieze astronomia pe când era elev în clasa a VI-a.

Profil
Născut. 19 februarie 1996, Oradea
Studii. Absolvent Şcoala Dacia, elev Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, clasa a IX-a
Familie. Singur la părinţi

 „Studiam în afara şcolii, cu domnul profesor Marin Bica, profesorul meu de fizică”, a povestit adolescentul. Cursurile erau organizate în cadrul unui centru de excelenţă pentru copii pasionaţi de ştiinţe. Anul trecut, Sebastian a reuşit să se califice pentru prima dată la Olimpiada Internaţională de Astronomie, între primii trei clasaţi. Nu a fost primit în concurs din cauză că nu avea încă 14 ani.

Anul acesta însă, a reuşit să ajungă la olimpiada care a avut loc în Ucraina şi pentru că a reuşit să obţină argintul s-a calificat direct la concursul de anul viitor, când va concura deja la seniori. S-a pregătit timp de şase săptămâni, la Călimăneşti. A studiat de dimineaţa până noaptea târziu, cu pauze de masă. „A fost foarte obositor”, a recunoscut Sebastian. Cu toate astea, olimpiada din acest an a fost primul concurs la care orădeanul a mers fără emoţii. Au fost o sută de candidaţi din toată lumea, iar Sebastian a avut de susţinut trei probe. Singurul moment în care a fost încercat de emoţii a fost premierea.

„Prima dată au fost date diplomele de participare, pe urmă bronzul, argintul şi tot aşa. Am fost fericit că nu mi-am auzit numele când au dat diplomele de participare şi cele de bronz şi după ce au fost date primele cincisprezece medalii de argint îmi făceam deja speranţe pentru aur. M-am dezumflat puţin când am aflat că am luat doar locul doi”, a spus Sebastian.

Vrea peste ocean


Deşi abia a ieşit de pe băncile gimnaziului, Sebastian visează deja departe. Visează la Statele Unite ale Americii, unde speră că va ajunge după terminarea licelului. Vrea să studieze astrofizica peste ocean şi vrea să rămână acolo mai departe, să lucreze în cercetare. „Datorită premiilor obţinute până acum am deja asigurat un loc la o facultate din ţară. Eu vreau să studiez astrofizica, iar la noi nu sunt facultăţi şi nici cercetare nu prea se face”, a mărturisit olimpicul.

Întrebări şi răspunsuri

Ai vreo preferinţă când vine vorba de corpurile cereşti?

Am o fixaţie pentru Messier 71 şi Messier 76, un roi de stele şi o nebuloasă greu de prins. Messier 71 arată ca o stea cu o ceaţă în jur şi este format din stele bătrâne. Messier 76 arată ca un cotor de măr şi este format din hidrogen molecular.

Ce alte pasiuni mai ai?
Sunt pasionat de sport. Am făcut polo şi acum practic înotul la Bazinul Olimpic. Am trei sau patru antrenamente pe săptămână şi anul acesta am luat aurul la o competiţie judeţeană, la 50 de metri fluture.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite