Absolvenţii specializărilor de științe fixe sunt condamnaţi la şomaj, pe piața locală a muncii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singura şansă pentru absolvenţii specializărilor de ştiinţe fixe este învăţământul, însă şi acolo, posturi disponibile sunt doar la sate. Specialiștii în resurse umane spun că, indiferent de notele obținute pe perioada studiilor, absolvenții de știinte sunt condamnați la șomaj.

Absolvenţii Facultăţii de Ştiinţe din Oradea şi-au luat rămas-bun de la cursurile studenţiei şi se pregătesc pentru examenul final. În paralel, încep să îşi caute, fără prea mari speranţe, un loc de muncă. Singurele lor şanse de a se integra pe piaţa muncii sunt în învăţământ şi în instituţiile de stat, unde angajările sunt, momentan, blocate. Iosif Molnar (44 de ani) este tehnician veterinar şi a încercat să se reprofileze urmând cursurile Facultăţii de Biologie, în căutarea unei a doua cariere.

„Sunt absolvent de biologie şi mi-am dorit prin asta să îmi completez cunoştinţele pentru că vreau să intru în învăţământ”, a spus Iosif Molnar.
Pentru a-şi găsi un job, absolventa de ştiinţe exacte Alina Naghi (29 de ani) a fost nevoită să se orienteze spre un alt domeniu decât cel în care s-a pregătit în facultate. „Am absolvit Matematică – Fizică la Cluj. Am vrut să lucrez în domeniu, pentru că asta îmi place. Singura şansă era să mă întorc acasă, într-un orăşel mic, să mă angajez profesor la şcoală. Aşa că am rămas în Oradea, unde m-am angajat la o firmă care nu are de-a face cu domeniul meu şi unde coordonez echipa de vânzări”, a spus, dezamăgită, Alina Naghi.

Specialişti necesari

Instituţiile care au nevoie de specialişti spun că se vor face angajări odată cu alinierea la politicile europene de mediu. Însă, deocamdată, nu sunt posturi libere pentru absolvenţii de ştiinţe exacte. „La acest moment, Agenţia de Protecţia Mediului (APM) are suficienţi chimişti, fizicieni şi biologi, dar există cerinţă pentru aceste domenii deoarece urmează să îndeplinim nişte condiţii impuse de directivele europene de mediu”, a explicat Constantin Dăescu, director coordonator al APM Bihor. Speriaţi de ideea şomajului, studenţii de ştiinţe îşi pun speranţa în învăţământ, unde există o cerere destul de mare pentru dascăli în mediul rural.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite