Peste 3.500 de bolnavi oncologici din România şi Ungaria, trataţi gratuit la Debrecen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viceprimarul Biro Rozalia, alături de partenerii de proiect
Viceprimarul Biro Rozalia, alături de partenerii de proiect

Bihorenii care suferă de cancer pot să se trateze gratuit, la clinica de specialitate din Debrecen, graţie unui proiect româno-maghiar în valoare de 2 milioane de euro. Deşi programul a fost demarat în luna septembrie, 80 de persoane au beneficiat deja de tratament, numărul total al posibililor beneficiari trecând peste 3.500.

Viceprimarul Biro Rozalia şi Szluha Kornélia, decanul Facultăţii de Medicină din Debrecen - Specializarea Oncologie,  Szabo Edina, şefa Clinicii de Oncologie din Oradea şi Foldes Adalbert, preşedintele Comisiei de Sănătate a UDMR Bihor, au prezentat astăzi detaliile unui proiect transfrontalier care vine în ajutorul pacienţilor diagnosticaţi cu cancer. În cadrul Programului de colaborare transfrontalieră HU-RO/2007-2013, Catedra de radioterapie a Centrului de Medicină şi Sănătate a Universităţii din Debrecen (DEOEC) şi Secţia de oncologie a Facultăţii de Medicină a Universităţii din Oradea au depus şi au câştigat un proiect comun, care are drept scop asigurarea posibilităţii de tratament, la nivelul standardelor europene, pentru bolnavii diagnosticaţi cu cancer, din zona transfrontalieră.

Tratament gratuit şi specialişti instruiţi

În paralel cu implementarea proiectului se va desfăşura instruirea modernă în domeniul radioterapiei a specialiştilor orădeni (medici, fizicieni, asistenţi), iar un număr de 1.200 bolnavi români şi alţi 2.500 de bolnavi din Ungaria vor beneficia de tratament gratuit terapeutic. Pentru asigurarea  necesarului  de specialişti radioterapeuţi, cei doi parteneri ai proiectului s-au angajat să asigurare educaţia studenţilor medicinişti din România, interesaţi de domeniul radioterapiei. Materialul educaţional va fi asigurat atât în formă audiovizuală, prin manuscrise realizate pentru diferitele domenii de specializare, dar şi sub forma unor materiale destinate bolnavilor.

Regim ambulator

Internarea bolnavilor se va realiza pe baza deciziei Comisiei oncologice locale (grup de medici specialişti oncologi), în timp ce, planificarea, pregătirea, controlul şi aplicarea tratamentului de radioterapie externă fracţionată se va realiza la Catedra de Radioterapie din Debrecen.  Tratamentul se va realiza în regim ambulator, dar există posibilitatea limitată de internare la Secţia de internare a catedrei.  Pe lângă tratamentul radiologic organo-specific al tumorilor se încearcă asigurarea unui tratament complex pentru bolnavi, tratament la care îşi vor aduce aportul specialişti dietologi, kinetoterapeuţi, psihologi.

Vor promova un stil de viaţă sănătos

De asemenea, se are în vedere ca, prin educarea bolnavilor, să se evidenţieze cauzele care au contribuit la apariţia tumorilor şi cunoaşterea de către bolnavi a modelului de viaţă sănătos, prin care să se evite, respectiv să se reducă sau să se elimine apariţia efectelor secundare care pot apărea pe parcursul tratamentului.  Proiectul se derulează în perioada septembrie 2011 - decembrie 2012, până în acest moment, aproximativ 80 de bolnavi beneficiind de tratament în cadrul programului.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite