Toți banii obținuți prin meciul de gală organizat de Tőkés László și fiul său vor ajunge în Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tőkés László și Clubul Sportiv al Universităţii Creştine Partium (FC Partium), condus de fiul său, Tőkés Máté, organizează meciul de gală  „Fotbalul vremurilor legendare" în cinstea împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Clubul Atletic din Oradea (CAO).

Evenimentul va avea loc sâmbătă la Oradea, sub patronajul preşedintelui Ungariei Schmitt Pál. „Confruntarea sportivă se va da între fostele glorii ale fotbalului din Ardeal, respectiv din Ungaria, precum şi între FC Partium şi Selecţionata Academiei de Fotbal Puskás Ferenc", informează biroul de presă al lui Tőkés László.

Prima campioană de provincie

În cadrul Clubului Atletic din Oradea (CAO), care a făcut istorie în 1944 şi a devenit prima echipă campionă din provincie, au activat legende precum fundaşul Echipei de Aur, Lóránt Gyula sau legendarul Iuliu Bodola, al cărui nume îl poartă stadionul din Oradea. Mai mult, împotriva echipei CAO a debutat într-un meci de ligă superioară şi Puskás Ferenc.Invitații speciali ai evenimentului sunt Emeric Ienei (antrenor emerit), Knézy Jenő (comentator sportiv renumit în Ungaria), Tőkés Máté (organizator principal, președintele clubului FC Partium).

Amintiri de aur

Aveam doar 18 ani când Oradea a devenit campioană, aşadar eram considerat un începător.  E drept, la Dombovar am jucat în prima echipă în liga a III-a, am fost şi golgheter. Am urmărit cu atenţie după realipirea teritoriului rupt de Ungaria, după Tratatul de la Trianon, echipele din acest teritoriu, mai ales pe cele din Oradea şi Cluj care jucau meciuri de campionat", își aduce aminte  Buzánszky Jenő, fundaşul legendar al Echipei de Aur. „Titlul de Campioană al CAO a fost o surpriză, într-o oarecare măsură, dar a fost un sentiment plăcut că au luat primul loc. Am avut mai mulţi cunoscuţi care au jucat atunci în echipă.  Mészáros Ferenc provenea din zona Dorog", a mai spus acesta.

Şi reporterulde radio, Szepesi György, fostul preşedinte al Federaţiei Ungare de Fotbal, are amintiri legate de CAO: 

„Aş scoate în evidenţă un meci spectaculos. În 1942 CAO juca împotriva lui Vasas, la Angyalföld, în faţa a 8.000 de spectatori, şi au pierdut cu 1 la 0" spune Gyorrgy. „Am fost şi eu atunci pe stadion, chiar dacă nu eram încă reporter. Gallowich Tibor şi Rónay Ferenc erau doi antrenori fanatici, primul ieşind câştigător din acest duel deoarece a avut o tactică mai bună. Componenţa echipelor era extraordinară, CAO a lăsat o impresie senzaţională, chiar dacă a pierdut acel meci "a rememorat acesta.

 Ajutor pentru sinistrații din Ungaria

 „Scopul evenimentului este, alături de un tribut adus gloriosului trecut sportiv, să atragem atenţia asupra necesităţii renaşterii vieţii sportive din Ardeal şi Partium, folosindu-ne de exemplele pozitive ale trecutului", susţine Tőkés. Încasările obţinute din vânzarea biletelor de intrare la meciul de gală vor fi donate de către organizatori sinistraţilor catastrofei cu mâl din Ungaria. 

Trenul nostalgiei

Organizatorii vor pune la dispoziţia celor interesaţi, pe ruta Oradea-Budapesta, un tren al nostalgiei, cu sprijinul MÁV - Căile Ferate Maghiare. Călătorii vor avea ocazia să se întâlnească în tren cu membrii selecţionatei seniorilor Ungariei şi cu antrenorul lor onorific Buzánszky Jenő.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite