Oameni legitimaţi de Jandarmerie la Oradea, după ce au ieşit în stradă pentru a le mulţumi magistraţilor care se opun modificării legilor Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multumiri pentru magistrati
Multumiri pentru magistrati

În faţa Palatului de Justiţie din Oradea, câţiva orădeni au dorit să transmită mulţumiri magistraţilor, afişând mesajul “Mulţumim” şi “+ 3500 de magistraţi”. În acest fel au dorit să salute iniţiativa Forumului Judecătorilor din România pentru că a cerut public, printr-un memoriu adresat guvernului, retragerea proiectului de modificare a Legilor Justiţiei, promovat de Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Organizată în mai multe oraşe din ţară, acţiunea prin care peste 30 de asociaţii civice au dorit să salute iniţiativa magistraţilor, a avut loc şi la Oradea. La ora 8.00, un grup de orădeni a ajuns în faţa Palatului de Justiţie, afişând în faţa instituţiei un mesaj pentru judecători şi procurori: “Mulţumim + 3500 de magistraţi”.

“Apreciem că demersul FJR, semnat de peste 3.500 de magistraţi reprezintă dincolo de avizul profesional nefavorabil, un semnal de alarmă public exprimat împotriva propunerilor de reformare a sistemului judiciar, un semnal de alarmă referitor la pericolul folosirii justiţiei împotriva obiectivelor de reducere a corupţiei din instituţiile statului şi de punere sub control a crimei organizate", au precizat organizatorii acţiunii. 

La faţa locului au ajuns mai mulţi jandarmi care i-au legitimat pe cei prezenţi, şi pentru că nu aveau autorizaţie le-au aplicat un avertisment. Organizatorii au încercat să le spună jandarmilor că protestul este unul spontan, însă de el se ştia încă din cursul după amiezii de ieri. 

Membrii ONG-ului n-au scandat vreo lozincă. Ei au stat în faţa Palatului de Justiţie aproximativ o jumătate de oră.

"Apreciem ataşamentul dumnevoastră faţă de ideea de justiţie liberă, fără intruziunea politicului şi de promovare a valorilor europene ale libertăţii şi statului de drept. Apreciem eforturile dumneavoastră de a face un front comun împotriva potenţialelor atacuri politice. Apreciem curajul dumneavoastră de spune lucrurilor pe nume, tranşant şi de a exprima punctul de vedere al celor care contează cel mai mult în procesul de înfăptuire al justiţiei: profesioniştii practicieni. Apreciem conştiinţa de care daţi dovadă, ca parte integrantă a societăţii româneşti. Aşadar, vă mulţumim pentru că respingeţi aceste propuneri legislative cu consecinţe greu de anticipat pentru democraţie, dar cu dezechilibre previzibile grave pentru sistemul judiciar şi a puterilor în stat. Vă mulţumim pentru că semnalaţi riscul încălcării flagrante a Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene”, au mai transmis cei de la Oradea Civică.

Memoriul întocmit de Forumul Judecătorilor din România (FJR) a fost semnat, pe 2 octombrie, de 700 de magistraţi, numărul acestora ajungând la peste 3500 de judecători şi procurori.

În memoriu se arată că proiectul a fost propus de ministrul Toader fără studii de impact şi fără o prealabilă consultare asupra unor aspecte legislative esenţiale pentru asigurarea transparenţei decizionale, în raport cu magistraţii şi societatea civilă.

Semnatarii memoriului susţin că CSM a dat pe 28 septembrie aviz negativ proiectului, ţinând seama de voturile exprimate în numeroase adunări generale ale judecătorilor şi procurorilor de la instanţe şi parchete în care au fost respinse, "în proporţie covârşitoare", între altele, toate modificările de esenţă ale proiectului legislativ privind reorganizarea Inspecţiei Judiciare, ca structură cu personalitate juridică în cadrul MJ, modificările privind numirile la vârful Justiţiei, cele privind regimul răspunderii magistraţilor, modificările sistemului de recrutare a magistraţilor - limita de vârstă (30 de ani) pentru admitere la INM şi cerinţa vechimii în altă profesie juridică de minimum 5 ani.

Totodată, au fost respinse modificările referitoare la examenele de promovare în funcţii de execuţie, menţinerea bugetului instanţelor judecătoreşti la MJ, precum şi înfiinţarea în cadrul PÎCCJ a unei direcţii specializate având competenţa exclusivă de efectuare a urmării penale pentru faptele săvârşite de către judecători şi procurori, indiferent de natura şi gravitatea acestora.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite