În luna noiembrie, orădenii sunt provocați la „Lecturi Urbane” în urbea de pe Criș

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lecturi urbane
Lecturi urbane

Pentru a doua oară anul acesta orădenii sunt provocați să citească în aer liber, în mijloacele de transport în comun sau în spații publice închise. Prima ediție a proiectului lansat în Oradea a adunat peste 100 de tineri entuziaști, hotărâți să promoveze lectura.

Proiectul  Lecturilor Urbane a cuprins 20 de oraşe din România şi încurajează cititul în spaţiile publice. Demarat în Bucureşti în mai 2009, de voluntarii Civika.ro,  proiectul „Lecturi Urbane" s-a dezvoltat în 20 de oraşe din România. „Transformăm actul lecturii într-unul normal indiferent de locul în care se desfăşoară: acasă, în parc sau în autobuz. Orice facem în spaţiul public este un joc de semnale, un flux continuu de mesaje transmise prin gesturi către ceilalţi. Vom transmite cu fiecare ocazie un mesaj de încurajare şi susţinere a lecturii ca modalitate de dezvoltare socio-culturală", susţine Adrian Ciubotaru, unul dintre organizatorii manifestării, la nivel naţional.

Atraşi ca un magnet

La Oradea, tinerii au fost îndemnaţi pentru prima oară să se aşeze pe o bancă şi să răsfoiască măcar pentru o oră câteva capitole din cartea favorită, în luna iulie. Aproape 100 de orădeni s-au arătat încântați de inițiativă și au venit la întâlnirea din parcul Magnoliei.  „Mi-ar face plăcere să văd oameni citind pe o bancă şi să mă alătur lor. Eu recunosc că nu am făcut asta până acum, decât la ţară, la bunici, sau la piscină", spune orădeanca Laura Antal, de 23 de ani. Tânăra crede că în ziua de azi timpul oamenilor pentru citit este din ce în ce mai limitat. „Cred că dacă am accepta ideea de a citi şi altundeva decât acasă, am avea mult de câştigat", a completat orădeanca.  Evenimentul a adunat împreună bunici, nepoți, adolescenți și adulți. Entuziasmul cititorilor a făcut ca acțiunea să dureze mai bine de două ore, deși inișial organizatorii aproximaseră 60 de minute pentru prima ediție  a proiectului.

Istoria se repetă

Bucuroși de impactul pozitiv organizatorii s-au hotărât să lanseze o noua invitațe, în 12 noiembrie, începând cu ora 17.00, la Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai. La fel ca în etapa precedentă, orădenii pot aduce cărți favorite, de acasă, pe care să le recomande altor tineri, sau pot împrumuta din cărțile aduse de organizatori. Dincolo de beletristică, oamenii au ocazia de a răsfoi manuale, cărți de specialitate, în limba română sau maghiară.

Donații de cărți

Orădenii sunt de asemenea invitați să se implice activ în acest proiect prin donarea de cărți în una ditre locațiile indicate de sigla evenimentului.  Prin donați, oamenii asigură cititorilor o paletă mai largă de alternative cu care să-și umple în mod util „timpii morți" de pe parcursul zilei. Doritorii pot dona cărți la Biblioteca Județeană Gheorghe Șincai, la Colegiul Național Mihai Eminescu, sau la sediul Librăriei Gutenberg.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite