Un copil născut prematur a murit în ziua de Crăciun, la spitalul din Marghita

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhivă
Arhivă

Un copil care s-a născut prematur, în ziua de Crăciun, a murit la scurt timp. Direcția de Sănătate Publică Bihor susține că mama copilului nu a fost la consultații în timpul sarcinii.

Mai mult, femeia s-a externat din spital în ziua în care a născut, fără acordul medicului de gardă. Potrivit unui comunicat al Direcției de Sănătate Publică Bihor, B.A., de 26 de ani, din Curtuiușeni, a ajuns la spital în 25 decembrie, cu o ambulanță. "După ridicarea unui vas mare cu apă, gravidei B.A., casnică, în vârstă de 26 ani din comuna Curtuişeni, i s-au declanşat contracţii uterine dureroase la interval de 2 minute. Un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Bihor s-a deplasat la domiciliul gravidei şi a constatat semnele unei naşteri premature şi mişcări fetale prezente. S-au instituit măsurile specifice de prim-ajutor, însă pe parcursul deplasării la spital pacienta avortează spontan în autosanitară, asistată de personal medical", se arată într-un documentul DSP Bihor.

Copilul, în stare gravă


Nou-născutul prematur a fost preluat de compartimentul nou-născuţi de la Spitalului Municipal  din  Marghita. "Medicii au constatat prematuritate extremă, scor Apgar  2, stare generală profund alterată, respiraţii spontane, lipsa plânsului, tegumente palide, reci cu hipotonie generalizată. Se instituie tratamentul intensiv specific, inclusiv manevre complexe de resuscitare cardio-respiratorie, dar se instalează stopul cardio-respirator rebel la manevre de resuscitare, fiind declarat decesul în jurul orelor 14", se mai arată în comunicat . Reprezentanții DSP Bihor susțin că în aceeaşi zi,  în jurul orelor 17.00, mama copilului a plecat din spital, fără acordul medicului de gardă.  

În urma autopsiei, a reieșit că „nou-născut cu prematuritate extremă (gr.IV), decedează în primele 30 minute de la naştere, cu asfixie albă datorită bolii membranelor hialine".  Ancheta făcută de DSP a scos la iveală că mama copilului se afla în evidența unui medic de familie, dar nu s-a prezentat la consultaţii după ce a rămas însărcinată.

Gravidele beneficiază de consultații gratuite

Directorul DSP Bihor, Marius Pârcioagă, a ținut să sublinieze că atât persoanele care au asigurare medicală cât și cele neasigurate beneficiază gratuit de consultații și investigații  în timpul sarcinii, atât la medicul de familie cât și în ambulatoriile publice de specialitate. "Luarea în evidenţă a stării de graviditate la medicul de familie sau la medicul în specialitatea obstetrică-ginecologie asigură o bună urmărire a evoluţiei sarcinii şi limitarea riscului naştere prematură", a declarat Pârcioagă. El a transmis și medicilor de familie să se intereseze de starea gravidelor pe care le au în evidență , în special dacă e vorba de femei care fac parte din familii cu probleme economice.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite