Inginerul Dan Butiri face camioane din lemn la scară „pitică“ (FOTOGALERIE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Butiri
Dan Butiri

Cu o experienţă de peste 28 de ani în inginerie mecanică, orădeanul a decis să-şi folosească meseria pentru un hobby inedit. Dan s-a hotărât să creeze propriile produse în 2003. Atunci s-a gândit să aducă pe piaţă ceva nou, ceva ieşit din comun.

PROFIL
Născut. 30 ianuarie 1956, în Ştei, jud Bihor
Familie.  Căsătorit, are doi băieţi
Studii. Institutul Politehnic din Timişoara, secţia mecanică

Şi cum era pasionat de mecanisme, utilaje de lucru şi jucării, i-a venit ideea unor machete de camioane lucrate manual din lemn. „Ideea era să evit un produs banal, comun, pe care îl fac şi comercializează şi alte firme şi pentru care trebuie găsite tot timpul noi trucuri pentru a fi vândute”, îşi aminteşte inginerul.


image

Machete de lemn demontabile
Obiectivul lui Dan a fost să realizeze produse cu toate componentele demontabile şi cu cel mai mare număr de elemente funcţionale permis de caracteristicile constructive. „Am ales o temă foarte generoasă şi, în acelaşi timp, de o mare provocare. Mi-am impus să realizez un produs cu totul nou, într-o concepţie diferită de ceea ce oferă piaţa în acest domeniu, un produs care să aducă mai multă satisfacţie cumpărătorului, să uimească şi să entuziasmeze”, povesteşte Dan Butiri.



După ce s-a hotărât să facă machete de camioane din lemn, a început să-şi achiziţioneze scule de mână, pe rând, în funcţie de operaţiile pe care le făcea. Cu toate că nu avea experienţă în lucrul cu lemnul, Dan s-a lăsat condus de simţul tehnic şi a reuşit să realizeze exact ceea ce şi-a propus. „Am ales asamblarea cu şuruburi pentru lemn. Pe de o parte, trebuia să am o asamblare robustă, care să suporte multe manevrări, iar pe de altă parte trebuia ca elementele de lemn să fie delicate, elegante, să obţin un ansamblu cu o evidentă supleţe”, spune inventatorul.


image
image

Muncă titanică, preţ pe măsură
Camioanele lui Dan sunt extrem de aproape de cele reale. Fiecare model are cel puţin 240 de piese din lemn prelucrate manual. Pentru asamblarea lor sunt necesare cel puţin 500 de şuruburi, se ajunge astfel la un număr de 740 de piese componente. Dan munceşte aproximativ opt săptămâni pentru o machetă, de aceea preţul acestora este pe măsură. Un astfel de camion costă 3.500 de euro.
„Machetele pot fi oferite cadou pentru copiii de peste 10 ani, dar mai ales pentru adulţi, părinţi sau bunici. Se potrivesc oricărei categorii de vârstă sau pot fi folosite ca şi obiecte de design”, spune Dan Butiri.



Chiar dacă a intrat de foarte puţin timp pe piaţă, adică abia la sfârşitul anului trecut, machetele lui Dan au fost deja observate de cei de la autoblog.com, care au adus numai cuvinte de laudă minunatelor jucării. Machetele pot fi văzute pe site-ul www.woodentruckstransylvania.com
Dan munceşte zi şi noapte în atelier pentru ca machetele să fie aşa cum şi-a propus şi, cu toate că a întâmpinat multe greutăţi pe parcusul procesului de creaţie, el a continuat să-şi ducă ideile până la capăt şi a reuşit.


image
image

Întrebări şi răspunsuri

Câte operaţii necesită montajul unui model?
La montajul fiecărui model sunt peste patru sute de operaţii care se execută manual, într-o succesiune bine definită şi care necesită mult timp şi concentrare.

Ce fel de lemn folosiţi pentru construcţia machetelor?
Toate modelele sunt lucrate din lemn de fag foarte bine finisat. Toată suprastructura camioanelor este făcută din foi de lemn de 5,2 milimetri grosime.

image

Ce-i place
Dan Butiri spune că-i place să se dedice total muncii pe care o face. De aceea construcţia de machete îi ocupă aproape tot timpul pentru că se gândeşte încontinuu la noi mecanisme.

Ce nu-i place
Lui Dan nu-i place munca făcută doar pe jumătate, el spune că nu-i plac oamenii superficiali, care lasă totul la voia întâmplării. Nu-i place să înceapă un lucru şi să nu-l termine.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite