Au găsit sursele mirosurilor neplăcute din Oradea: Două fabrici au fost amendate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Garda de Mediu Bihor a amendat cu peste 70.000 de lei două fabrici din Oradea şi din Palota, considerate principalele generatoare de mirosuri neplăcute. Controalele au fost demarate de o comisie mixtă în care au fost incluşi şi inspectorii de mediu şi s-au efectuat după ce orădenii din Rogerius şi Ioşia au semnalat în repetate rândurir mirosurile neplăcute din cartierele în care trăiesc.

Comisia de control a fost constituită în data de 21 aprilie, din ordinul Prefectului. Aşa cum explică şeful Gărzii de Mediu, Călin Mocan, în urma controalelor au fost amendate Nutripork Palota şi Zahărul Oradea.

Printre neregulile descoperite la Nutripork,Garda de Mediu subliniază că în repetate rânduri nu s-au împrăştiat pe iazurile de depozitare şi pe batalurile cu dejecţii animale, paie pentru a le acoperi.

Apoi se pare că fabrica a folosit în 2010 mai multă apă decât prevede Autorizaţia Integrată de Mediu. Astfel, se  prevede un consum de maxim 36, 6 mii de metri cubi pe an, în timp ce la Nutripork s-au consumat peste 46 de mii de metri cubi.
Fabrica a fost amendată cu 50.000 de lei şi a primit dispoziţie să acopere iazurile cu paie

Amendă şi pentru Zahărul

Inspectorii de mediu au sesizat la fabrica Zahărul că sub banda de transport a borhotului au rămas, după finalizarea campaniei 2010 de procesare a sfeclei de zahăr, 2 metri cubi de  borhot care a intrat în descompunere.În acelaşai timp, în vecinătatea decantoarelor s-au găsit 23 de tone de borhot rezultate în urma unei avarii.

Garda de Mediu a impus eliminarea deşeurilor din borhot, eliminarea apelor uzate din câmpurile de nămol , eliminarea materiilor organice realizate prin descompunere de pe luciul apei de la decantoare. Amenda aplicată a fost de 20.000 de lei.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite