Minunile medicale verzei murate: previne cancerul şi obezitatea. Cinci beneficii ale acestui aliment, explicate de doctori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Varza murată este un aliment ce nu lipseşte din casele şi de pe mesele românilor. Din fericire, are numeroase beneficii asupra sănătăţii. Previne cancerul, obezitatea şi este un aliment excelent în dietele de slăbire sau în cele de detoxifiere a organismului.

Legenda spune că, în vremuri îndepărtate, varza murată se găsea în meniul marinarilor, pentru că îi ferea de scorbut - o boală cauzată de deficienţa de vitamina C.

Astăzi, varza murată a devenit un produs nelipsit şi asta datorită proprietăţilor pe care le are.  O porţie modestă de varză murată pe zi oferă cantitatea suficientă de vitamina C de care avem nevoie, susţin specialiştii.

Acidul lactic ce conservă în mod natural varza murată este bogat în probiotice. Există o varietate de bacterii sănătoase care sunt responsabile pentru crearea acestor fermenţi. Din cauza folosirii de antibiotice şi a clorinei din apă, bacteriile sănătoase sunt eliminate din organismul nostru. Anumite alimente fermentate cum ar fi varza murată, reprezintă o modalitate excelentă de a creşte din nou nivelul de bacterii sănătoase din stomac, susţin specialiştii.

"Varza murată este un produs natural, un produs utilizat în bucătăria românească. Este un aliment care combate contipaţia, ameliorează digestia, ameliorează consumul de proteine”, ne-a explicat prof.univ.dr. Amorin Popa – şefulf Centrului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Oradea

Consumul periodic de varză duce la prevenirea unor boli. Astfel, medici spun că poate preveni apariţia cancerului, a diabetului, bolilor cardio-vasculare, şi în acelaşi timp este foarte recomandată în diete, datorită aportului mare de fibre, mătură noxele din intestine.

image

“Trebuie ţinut cont de un anumit aspect. Varza murată să nu fie preparată cu foarte multă sare, deoarece nu este bună pentru persoanele cu hipertensiune sau persoanele cu probleme renale. Este recomandată varza murată cu ulei de măsline, fiind o garnitură foarte bună. Totodată, aş recomanda varza murată cu sare mai puţină şi cu apă. Este bine de ştiut că această combinaţie de apă, sare şi varză, sau moare cum este cunoscută în popor, are nişte proprietăţi extraordinare”, ne-a explicat conf. dr. Luiza Demian, medic nutriţionist.

Dacă ar fi să alegem între varza murată şi varza dulce, balanţa poate înclina puţin spre cea dulce şi asta pentru că, potrivit specialiştilor nu conţine sare, însă, în ce priveşte aportul de nutrienţi, acesta este aproximativ acelaşi. Este bine de ştiut că varza murată echilibrează microflora intestinală.

“Atât varza murată cât şi varza dulce, inhibă nevoia de dulce, deoarece ocupă un loc important în stomac. Cea murată dacă este prea sărată poate fi pusă la desărat, şi astfel poate fi consumată în voie”, a mai explicat dr. Luiza Demian.

Medicii nu vin cu restricţii în privinţa consumului de varză, date fiind nenumăratele vitamine pe care le are. Cu cât consumul este mai mare, cu atât este mai bine pentru organism.

Top cinci beneficii ale verzei murate:

-aport crescut de fibre

-ameliorează tranzitul intestinal

-aport crescut de proteine vegetale, vitamine şi calciu

-consumul de varză murată face incompatibil aportul de dulciuri rafinate

-ajută la prevenţia unor boli cum ar fi cancerul, diabetul sau obezitatea

Mai puteti citi:

Cinci reţete ardeleneşti ca la mama acasă. Chisătura - gustarea care i-a înnebunit pe ardeleni, gomboţi cu prune - delicatesa de la desert

Mâncare de post cu varză de Bruxelles

Cum să faci cea mai bună mâncare de varză cu carne

bodyp

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite