Familiile minerilor sunt salvate de la foamete de alocaţiile pe care le primesc copiii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doru Filip se teme pentru viitorul copiilor săi
Doru Filip se teme pentru viitorul copiilor săi

Neplătiţi de două luni, minerii de la Băiţa au frigiderele goale şi riscă să rămână fără electricitate. Alocaţia lunară de 42 de lei este mană cerească pentru familiile numeroase ale minerilor care  trăiesc de pe o zi pe alta în Ştei.

Minerii de la mina de molibden Băiţa, din judeţul Bihor, nu şi-au primit salariile din data de 15 decembrie 2009. Cei mai mulţi sunt unicii întreţinători ai familiilor lor, trăind de pe o zi pe alta, din banii de alocaţie ai copiilor. Unora le-a fost tăiat curentul electric, din cauza neplăţii facturilor.
Cel mai trist este cazul lui Doru Filip, în vârstă de 38 de ani, tatăl a 11 copii, dintre care cel mai mic are un an şi o lună. De mai bine de două luni, cei treisprezece membri ai familiei Filip trăiesc din banii de alocaţie ai copiilor, pentru fiecare primind lunar 42 de lei. Soţia Ioana (39 de ani) este în concediu de maternitate şi mai aduce la bugetul familiei 800 de lei. Frigiderul le este gol. Meniul zilnic constă în cartofi prăjiţi.

Cazuri disperate
„Avem noroc cu laptele şi cornul pe care copiii le primesc la şcoală. Conserva pe care am primit-o ca ajutor de la sindicat şi de la primărie am adus-o acasă, să le-o dau copiilor”, a spus Doru Filip. Bărbatul spune că în fiecare lună cheltuie 100 de lei pe apă, canalizare şi gunoi, 80 de lei pe electricitate, aproape 200 de lei pe scutece şi circa 80 de lei pe detergent de rufe. „Fiecare bănuţ este calculat”, a spus Ioana Filip, îngrijorată pentru viitorul pruncilor ei. După atâtea naşteri, femeia are probleme cu tiroida şi hernie cervicală. Cumnatul lui Doru Filip, Simoc Barna (42 de ani), lucrează în mina de molibden de 22 de ani. „Am nouă copii, pe care îi cresc acum doar din banii de alocaţie. Patronul suedez s-a comportat cu noi ca şi cum am fi într-o ţară din lumea a treia, din Africa. Dacă era civilizat ne trimitea în şomaj”, a spus, revoltat, bărbatul.

Protest disperat la adâncime
În semn de protest, 80 dintre cei 170 de salariaţi ai firmei Mineral Mining, cu capital privat suedez, au intrat miercuri dimineaţă în mină şi au refuzat să iasă la suprafaţă timp de 48 de ore. Vineri, învinşi de oboseală, dar fără success în negocierile cu patronul, au renunţat la protest, cu precizarea că, săptămâna viitoare, ar putea intra în greva foamei, dacă nu se rezolvă problema salariilor.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite