Oradea: Un bebeluş născut prematur a fost declarat mort, din greşeală, la maternitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea: Un bebeluş născut prematur a fost declarat mort, din greşeală, la maternitate
Oradea: Un bebeluş născut prematur a fost declarat mort, din greşeală, la maternitate

Doi orădeni au descoperit că le-a înviat copilul la două săptămâni după ce au fost anunţaţi că a murit.

UPDATE, ASTĂZI, ora 15.00

Maternitatea orădeană spune că micuța familiei Rize nu ar fi murit niciodată.

Micuța s-a născut cu doar 450 de grame, fiind diagnosticată cu hidrocefalie internă, spina bifidă ocultă şi o malformaţie la mâna dreaptă.

Rezi Sandor, tatăl micuţei, a vizitat fetiţa de două ori. Mama nu a vizitat fetiţa deloc pe durata cât a fost spitalizată. După externarea mamei, în 21 august, nimeni nu s-a mai interesat de copil. „Copilul a fost şi este în continuare în îngrijirea secţiei de Terapie Intensivă Neonatologie”, spune doctorul Liana Antal în comunicatul de presă al maternităţii.

În 1 septembrie, personalul spitalului a contactat familia la numărul de telefon lăsat de tată și le-a solicitat prezența la spital pentru întocmirea certificatului de naștere. Copilul a crescut, dar are în continuare probleme de sănătate. „Are 700 de grame, iar evoluţia este favorabilă, dar grevată de existenţa unor malformaţii congenitale de sistem nervos central şi sistem osos”, se mai arată în comunicat.

Părinţii fetiţei ezită să mai acuze maternitatea şi se întreabă dacă au înţeles bine ce le-a spus asistenta.

Irina Marhas a născut în 13 august. A fost o naştere prematură prin cezariană, iar micuţa lor cântărea 450 de grame. Fiind atât de micuţă, medicii au sfătuit-o pe femeie să nu-şi facă mari speranţe cu privire la viitorul fetiţei pentru că este posibil să nu reziste şi să moară. Mama a fost dusă la secţia de terapie intensivă, iar micuţa a fost introdusă de urgenţă în incubator (foto centru jos). De cazul fetiţei lor s-a ocupat medicul Ramona Dorobanţu, specializată în stabilizarea nou-născuţilor. Trei zile mai târziu, o asistentă medicală a anunţat părinţii că bebeluşul lor a murit.

„Am semnat o hârtie prin care renunţăm la copil şi nu dăm spitalul în judecată pentru despăgubiri pentru moartea fetiţei”, povesteşte tatăl, Rezi Sandor.

Confuzie macabră

Ieri, cei doi părinţi au fost anunţaţi telefonic că fetiţa lor trăieşte. „Am jelit-o când am fi putut sta lângă ea în aceste două săptămâni”, spune Irina Marhas. Cei doi au mers de urgenţă la spital (foto dreapta jos), iar în această dimineaţă au fost din nou acolo. „Am semnat actele care trebuie pentru certficatul de naştere”, ne-a spus emoţionat tatăl. Părinţii îşi privesc copilul ca înviat din morţi. Ei nu pot înţelege ce s-a întâmplat totuşi în spital. „Nu ştiu ce s-a întâmplat la spital cu fetiţa mea de au ajuns să facă aşa încurcătură”, spune bărbatul.

Doctorul Liana Antal, managerul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie Oradea (foto sânga jos), a promis că va face publică poziţia unităţii sanitare printr-un comunicat de presă pe care îl va afişa pe site-ul spitalului. Aceasta a refuzat să facă alte comentarii. La închiderea ediţiei, pe site-ul unităţii încă nu era niciun comunicat.

  

image
image
image
Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite