Maica Mina, mână-n mână cu evazioniştii. Stareţă trimisă în judecată după ce a cerut procent din banii spălaţi prin contul mănăstirii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acuzaţii grave pentru Maica Mina, stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea. La doi ani de când mascaţii au călcat pragul lăcaşului de cult, Maica Mina a fost trimisă în judecată de către procurorii DIICOT, fiind acuzată de constituirea unui grup infracţional organizat şi spălare de bani în formă continuată.

În urmă cu doi ani, au avut loc 23 de percheziţii domiciliare în şapte judeţe, la mai multe persoane suspectate de spălare de bani proveniţi din evaziune fiscală, prin contul Mănăstirii "Sfintei Cruci" din Oradea.

Procurorii au făcut nouă percheziţii în Târgu Mureş, trei în Bacău, câte două în Reghin, Braşov, Oradea şi Iaşi şi câte una în Iernut, Cluj-Napoca şi Vaslui.  Cercetările în acest caz au început în 19 iunie 2012, când poliţişti de la BCCO Târgu Mureş s-au sesizat cu privire la activitatea infracţională a grupului organizat. De atunci şi până în prezent, în contul bancar bisericii din Oradea au fost făcute mai multe viramente bancare, cu titlul de "sponsorizare", în valoare totală de 914.000 de lei. Banii proveneau din contul bancar societăţi Ropharma  şi erau viraţi mai departe în contul mai multor persoane fizice identificate ca fiind angajaţi ai societăţii comerciale în cauză, suma totală virată în conturile angajaţilor fiind de 781.895 de lei.Diferenţa de bani a intrat în contul Maici Mina, ea având un comision de 14% din tranzacţiile făcute.

Mai exact, Ropharma vira bani în conturile mănăstirii cu titlu de sponsorizare, după care, Maica Mina vira aceşti bani în conturile unor angajaţi ai Ropharma, de la care ar fi cumpărat, fictiv, cele necesare lăcaşului de cult: tablă, lână, etc.

În urma percheziţiilor efectuate în 2013, au fost identificaţi 17 angajaţi ai societăţii în cauză, care au încasat în conturile bancare personale diferite sume, direct din contul bancar al instituţiei de cult, cu indicaţii precum "achiziţie tablă", "cherestea", "contravaloare tablă", "contravaloare răsaduri", "contravaloare ceară", "contravaloare muguri de pin", "răşină" şi "lemn iconostas".
"Prin activităţile infracţionale desfăşurate de membrii grupului infracţional, bugetul consolidat al statului a fost prejudiciat, fiind înregistrate cheltuieli nereale în contabilitate în sumă de 914.000 de lei, prejudiciul fiscal fiind de 292.480 de lei - impozit pe profit şi impozit pe dividende", se arăta în comunicatul transmis la aceea vreme.

Manastirea Sfintei Cruci

Mănăstirea Sfintei Cruci

Transferurile succesive de bani, efectuate prin aceste conturi au avut ca scop spălarea sumelor rezultate din săvîrşirea infracţiunii de evaziune fiscală, respectiv a sumei de 914.000 de lei. În final, suma de 781.895 de lei a fost ridicată în numerar de cei 17 angajaţi din conturile personale deţinute şi s-a întors în posesia iniţiatorilor procesului de spălare a banilor, în urma activităţii infracţionale desfăşurate de membii grupului, smai spune sursa citată.
Capii afacerii sunt stareţa Maica Mina şi  Ciprian Niţulescu, patronul farmaciilor Fontana şi Mig Farm.

Aceştia au bătut palma în 2010, astfel că au fost mâna-n mână până la percheziţiile din 2013.

Potrivit site-ului ebihoreanul.ro, pe 24 decembrie 2010, firma a băgat în contul mănăstirii 40.000 lei. Trei zile mai târziu, însă, mănăstirea a virat 30.100 lei unei directoare Ropharma Braşov, cu justificarea... "achiziţie tablă". După alte 24 de ore, 5.400 lei erau trimişi în contul aceleiaşi directoare, de astă dată cu pretextul "achiziţie lână". Restul de 5.500 lei au fost ridicaţi de Maica Mina, care reţinea aproximativ 14% din fiecare sumă trecută prin contul mănăstirii.

Din banii pe care Maica Mina i-a încasat în această perioadă a reuşit să  cumpere  mâncare, vin de împărtăşanie, dar şi pe o excursie în Grecia. Odată demarate cercetările, Maica Mina nu a recunoscut nimic. Susţine că toată afacerea a fost condusă de Niţulescu, fără ca ea să ştie sau să se implice.

 "Nu am auzit de Ropharma, nu cunoşteam de existenţa unor contracte de sponsorizare cu Mănăstirea pe care o reprezentam şi nici de viramentele făcute către alte persoane", a susţinut cetăţeana Maria Bădilă, potrivit ebihoreanul.ro

Din păcate, expertizele criminalistice şi grafologice au demonstrate că stareţa minţe. Potrivit anchetatorilor, atât cererea de deschidere a contului folosit pentru spălarea banilor, cât şi ordinele de plată pentru plăţile fictive către oamenii Ropharma sunt semnate de Mainca Mina, ea fiind singura care avea acces la conturile lăcaşului de cult. . O altă expertiză, de această dată cea contabilă demonstrează că abonamentele telefonice ale mănăstirii, inclusiv cele folosite de Maica Mina, erau înregistrate pe numele firmei respective, cu menţiunea că utilizatorul era mănăstirea. 

Imediat după percheziţiile din 2013, stareţa a cerut o nouă cartelă telefonică pentru a putea lua legătura cu Niţulescu, date fiind problemele apărute. Procurorii DIICOT au stabilit că stareţa trebuie să răspundă alături de firmă şi de celelalte cinci persoane care au creat circuitul evazionist. Pe 12 decembrie 2013, cei şase au  a fost trimişi în judecată pentru constituire de grup infracţional organizat şi spălare de bani în formă continuată. Pe 12 februarie a fost constatată legalitatea sesizării instanţei şi a rechizitoriului, judecătorul de cameră preliminară finalizând verificarea probele administrate în cauză. Astfel, în perioada următoare procesul va începe.

Nici acum, în ce-l de-al doisprezecelea ceas, Maica Mina nu recunoaşte nimic, ba mai mult neagă existenţa procesului ce stă să înceapă.

Vă mai recomandăm:

În urma percheziţiilor de la mănăstirea Sfintei Cruci, 17 persoane sunt cercetate în libertate

Izvorul Tămăduirii, apa care spală păcatele. Sărbătoarea închinată Maicii Domnului are loc în Vinerea Luminată

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite