Peste 500.000 de locuitori ai judeţului Bihor sunt aşteptaţi duminică la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buletinele de vot au fost distribuite
Buletinele de vot au fost distribuite

Buletinele de vot şi toate materialele necesare desfăşurării scrutinului au fost distribuite, ieri, la birourile electorale de circumscripţie, iar astăzi au ajuns la secţiile de votare.

Peste 500.000 de bihoreni sunt aşteptaţi mâine să îşi exercite dreptul la vot. Sunt primele alegeri locale într-un singur tur de scrutin. Cetăţenii pot vota numai în comuna, oraşul sau municipiul în care îşi au domiciliul, pentru a-şi alege primarul, consilierii locali, consilierii judeţeni şi preşedinţii de consilii judeţene. Cele 647 de secţii de votare se deschid la ora 7.00, urmând ca votarea să se încheie la ora 21.00.

 Pentru prima dată, la scrutinul din acest an, primarii sunt aleşi într-un singur tur, astfel că va fi declarat câştigător candidatul care obţine cel mai mare număr de voturi. Legea electorală menţionează că au dreptul de a alege cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor.

Dreptul de vot se exercită numai în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care alegătorul îşi are domiciliul, pe baza listelor electorale permanente. În ziua votării, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare înscrie, de asemenea, în lista suplimentară persoanele omise din copia de pe lista electorală permanentă care se prezintă la vot şi fac dovada, cu actul de identitate, că domiciliază în raza secţiei de votare respective.

Fiecare alegător prezintă actul de identitate biroului electoral al secţiei de votare care, după verificarea înscrierii în lista electorală a celui în cauză, îi încredinţează buletinele de vot şi ştampila cu menţiunea "votat".

Alegătorii vor primi patru buletine de vot: câte unul pentru alegerea primarului, pentru alegerea consiliului local, a consiliului judeţean şi a preşedintelui consiliului judeţean. Prezenţa oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă.

Biroul Electoral Central a stabilit, printr-o circulară, că este considerat valabil şi votul în care ştampila depăşeşte limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă, inclusiv în situaţia în care aceasta este doar tangentă la un patrulater dar nu atinge un altul.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite