Experiment. Cum se simte un licean orădean, după ce a petrecut o zi în puşcărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orădeanul Sergiu Balog, în  vârstă de 16 ani, a experimentat pe pielea lui cum e viaţa de deţinut. A stat închis timp de o zi, alături de alţi şapte colegi de la Şcoala de Arte şi Meserii „George Bariţiu", în Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă Oradea.

La ora 8.45 o dubă a Penitenciarului a sosit în curtea şcolii, ca să ridice „infractorii". „Mi s-a oprit inima când s-a închis uşa microbuzului", a spus Sergiu. Drumul de nici 15 minute până la unitatea de detenţie i s-a părut un calvar. „Nu puteam vedea nimic. Eram complet izolaţi de exterior,  abia dacă puteam auzi maşinile de pe stradă", a explicat  Sergiu. Maşina i-a lăsat pe tineri în curtea Penitenciarului Oradea, de unde au fost preluaţi de angajaţii unităţii. Rând pe rând, cei opt adolescenţi au fost percheziţionaţi şi mutaţi într-o celulă pentru a aştepta inspecţia medicală. „Când ni s-a spus că vom fi închişi într-o celulă, mi s-a pus în gol în stomac. M-am gândit la toate prostiile pe care le-am făcut şi la cât îmi doresc să nu ajung să fiu închis vreodată", a povestit Sergiu. Tânărul de 18 ani a fost el însuşi la un pas de a avea probleme cu legea. „Am fost implicat într-o bătaie, în urmă cu ceva timp. Poliţiştii erau cât pe ce să mă prindă, dar am fugit. Am destui cunoscuţi care au probleme cu legea. Unii sunt chiar închişi", a mărturisit liceanul. În trecut, teribilismul l-a făcut să fie nepăsător faţă de urmările faptelor sale. „Nu mi-am dat seama unde pot duce prostiile pe care le făceam. Dar să stai închis între patru pereţi e teribil. Te face să te gândeşti de două ori înainte de a te apuca de tâmpenii. E tare nasol să nu ai niciun pic de libertate", a mai spus Sergiu Balog.

Proiect pilot, după model portughez

Cei de la Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă Oradea au organizat pentru prima dată acţiunea „O zi în penitenciar". „În urma unui protocol încheiat între instituţia de detenţie şi Şcoala «George Bariţiu» am identificat opt persoane care să ia parte la această modalitate de sensibilizare a tinerilor, ca să dezvolte un spirit civic responsabil şi să-şi dea seama de urmările acţiunilor lor. Este o metodă de a preveni infracţionalitatea  juvenilă care se practică de mulţi ani în Portugalia", a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Oradea, Adrian Bungău. Viorel Boţiu, dirigintele unora dintre cei opt tineri care au participat la acţiunea din închisoare susţine că este cea mai bună metodă ca adolescenţii să renunţe la eventualele bătăi şi furturi. „Am ales liderii din clasă, atât buni cât şi răi, pentru ca după ce experimentează greutăţile din închisoare să le poată spune colegilor de ce e indicat să nu fi certat cu legea", a spus Viorel Boţiu. Din ce în ce mai mulţi tineri orădeni vor ajunge să facă închisoare „de probă", tot în cadrul colaborării Penitenciarului Oradea cu şcolile din municipiu. Totul e ca tinerii să-şi dea seama că a teribilismul nu duce la nimic bun.

 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite