După ce va înghiţi 21 de milioane de lei, Piaţa Unirii va avea un aspect retro, cu apel turistic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a creşte potenţialul turistic al centrului istoric orădean, Piaţa Unirii va fi supusă unui „facelift" de circa 21 de milioane de lei. Experţi ai Agenţiei de Dezvoltare Nord-Vest au făcut joi o ultimă verificare a documentelor referitoare la transformarea, cu finanţare europeană, a Pieţei Unirii în zonă pietonală.

Pentru a creşte atractivitatea turistică a Ansamblului Urban I - Centrul istoric Oradea, municipalitatea şi-a propus să transforme Piaţa Unirii în zonă pietonală. Pentru ca proiectul să fie realizat cu bani europeni, reprezentanţii Direcţiei de Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) din Primăria Oradea au primit ieri vizita de precontractare, care a însemnat de fapt ultima verificare, în original, a documentelor referitoare la proiectul de reabilitare, modernizare şi refacere scuaruri Piaţa Unirii, depus spre finanţare în cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană al Municipiului Oradea.

Fără cabluri, pentru a putea admira monumentele

Dumitru Sim, şeful Biroului Turism, Cultură, Regenerare Urbană din cadrul DMPFI, a spus că se vor crea toate condiţiile necesare pentru unerea în valoare a obiectivelor de for public din interiorul pieţei (Ansamblul Duiliu Marcu - 1926) şi a clădirilor monument istoric din jurul Pieţei Unirii. „Se va face reconfigurarea arhitecturală şi urbanistică a planului Pieţei Unirii, respectiv remodelarea spaţiilor verzi şi a vegetaţiei, introducerea în canalizaţii tehnice a tuturor cablurilor ce poluează estetic, astfel încât percepţia vizuală a faţadelor cu valori patrimoniale să fie nemijlocită, iar perspectivele create, accentele şi caracterul noului spaţiu creat să contribuie la redarea unei ambienţe proprii atmosferei istorice a pieţei", a spus Dumitru Sim.

Prietenos cu mediul înconjurător

În ciuda faptului că ecologiştii orădeni s-au arătat împotriva modernizării Pieţei Unirii, fiindcă acest lucru prevede şi renunţarea la arbori vechi, Dumitru Sim a ţinut să precizeze că centrul istoric va fi mai puţin poluat şi că se vor face replantări, avizate de peisagişti şi ecologişti. „Am ajuns la un compromis şi am fost de acord cu eliminarea anumitor arbori, dar numai a celor bătrâni. Sperăm să păstreze coniferele viguroase şi stejarii piramidali, de lângă Biserica cu Lună", a spus biologul Ana Marossy. Ecologiştii pot fi liniştiţi şi în poluării luminoase. „Vom realiza un sistem de iluminat format din 69 stâlpi de iluminat, ce îndeplinesc standardele europene în materie. Estimăm că acest lucru va duce la reducerea consumului  cu 30 MW/an şi a poluării luminoase", a spus Dumitru Sim. În plus, municipalitatea se aşteaptă că poluarea mediului să scadă cu  25 de procente, graţie faptului că maşinile nu vor mai putea circula în zonă.

Cu bicicleta, în centrul istoric

Suprafeţele destinate exclusiv circulaţiei pietonale vor fi extinse. „Vom maximiza mobilitatea în zona Pieţei Unirii, prin redarea către circulaţia pietonală a unei suprafeţe de circa 8.200 mp într-o primă fază, la care se adaugă  peste 1.500 mp în cea de-a doua fază de implementare", a spus Dumitru Sim. Bicicliştii vor fi şi ei printre orădenii avantajaţi de transformarea centrului istoric. „Vrem să încurajăm transportul alternativ în zona Pieţeii Unirii, prin realizarea a aproape 300 de ml de piste pentru bicliclişti, pe o suprafaţă de peste 440 mp", a spus Dumitru Sim. Cele trei staţii de transport în comun (autobuze şi tramvaie) vor fi mutate.

Fidel proiectului din 1926

Responsabilii proiectului de reabilitare şi-au propus să respecte, pe cât posibil, modul în care arăta centrul Oradei la începutul anilor 1900. „Vrem să fim cât mai aproape de orginal, însă adaptat la nevoile orădenilor de acum", a subliniat Dumitru Sim. Acesta a precizat că vor fi restaurate toate elementele componentelor artistice ale ansamblului decorativ arhitectural-sculptural, proiectat de arhitectul Duiliu Marcu în 1926. „Spaţiile verzi vor fi remodelate, iar iluminatul arhitectural specific va pune în valoare frumuseţea oraşului", a spus Dumitru Sim.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite