O parte dintre orădeni se vor încălzi iarna și vor plăti vara facturile la căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astăzi de la ora 9, o parte dintre orădenii din Nufărul rămân fără apă caldă şi căldură
Astăzi de la ora 9, o parte dintre orădenii din Nufărul rămân fără apă caldă şi căldură

După creşterea preţului gigacaloriei, compania Electrocentrale din Oradea a introdus un sistem de plată în rate a facturii la căldură, pentru ca orădenii să nu se debranşeze în masă. Aproximativ 30 de asociații de proprietari și 250 de locuințe individuale vor plăti 60% din factura la căldura în lunile de iarnă, iar restul de 40% numai la vară.

Adriana Abrudan este unul dintre orădenii pe care plata facturii la căldură îi pune să aleagă între mâncare și achitarea datoriilor. „Când am auzit că va trebui să plătesc aproape patru milioane la un apartament cu două camere am crezut că mi se face rău", explică femeia. Așa că împreună cu vecinii de la bloc, de la Asociația de Proprietari „Aura", s-a înscris în programul de plată eșalonată a facturii la căldură. „Numai soțul meu lucrează în casă și are un salariu de șapte milioane. De unde să ne întreținem și să ne permitem să plătim facturi de cinci milioane la întreținere? Și nu vrem să ajungem să fim datori vânduți la asociație", spune Adriana Adrudan. Pentru ea achitarea în rate a agentului termic e o mană cerească. „Dacă nu ni se dădea ocazia să plătim o parte din factură în lunile reci, o parte la vară, ne debranșam și înduram frigul. Altfel ajungeam să trăim de pe o zi pe alta sau să avem datorii de zeci de milioane. Nici nu vreau să mă gândesc în ce situație am fi fost", se plânge orădeanca. Președintele Asociației de Proprietari „Aura" spune că sistemul propus de Electrocentrale îi ajută pe oameni să nu acumuleze penalități. „ Am fost de acord cu această metodă pentru că altfel oamenii nu erau în stare să achite complet facturile și ar fi acumulat datorii și penalități. Așa se plătește în două rate și fără penalități. Toată lumea câștigă", afirmă Gelu Abraham.

Soluția salvatoare

După ce Guvernul nu a mai subvenţionat gigacaloria, orădenii au ajuns să suporte integral diferenţa de preţ. Şi cum economiştii anunţă facturi care îi vor arde la buzunar pe oameni, mulţi dintre ei erau cât pe ce să ia calea debranşării. Până când CET-ul din Oradea a decis să întindă o mână de ajutor consumatorilor. „Ne-am dat seama că este foarte dificil pentru consumatori să plătească facturi de sute de  lei, dintr-o dată. Aşa că am hotărât să le dăm ocazia să aleagă între a plăti integral factura la căldură sau eşalonarea plăţilor", explică directorul de termoficare al Electrocentrale, Daniel Ţigan. Orădenii care au dorit să îşi plătească în rate factura la căldură au avut termen până la finalul lunii octombrie ca să-şi exprime opţiunea. „Aproximativ 30 de asociaţii de proprietari şi alţi 250 de consumatori individuali au ales să treacă pe sistemul eşalonat de plată. Acesta a intrat în vigoare începând cu 1 noiembrie", mai spune directorul de termoficare. Cei are au ales modalitatea de achitare în rate a încălzirii vor plăti în lunile de iarnă 60% din factură, iar restul de 40% în lunile de vară. Numai în octombrie şi aprilie oamenii vor trebui să îşi achite integral faturile la încălzire. „Sunt lunile în care se furnizează cel mai puţin agent termic, deci valoare facturilor nu este atât de mare ca în perioada de iarnă", a motivat Daniel Ţigan.

 Un singur neajuns

Chiar dacă factura la căldură ameninţă să „ardă" buzunarele orădenilor, compania Electrocentrale pare să le întindă o mână de ajutor. Există totuşi şi un neajuns al situaţiei: factura la întreţinere va fi mare tot timpul anului, nu numai în lunile de iarnă.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite