Are o gaură în inimă, nu aude, nu poate privi, dar luptă să trăiască

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Denisa trăieşte cu mama ei într-o garsonieră de 20 de metri pătraţi
Denisa trăieşte cu mama ei într-o garsonieră de 20 de metri pătraţi

Denisa Pantelie este copilul de șase ani care are nevoie urgentă de o operație la inimă. Fetița a fost abandonată de tată la naștere. Are cataractă la ambii ochi, nu aude, nu vorbește  și este crescută de mama ei într-o uscătorie de 20 de metri pătrați.

Povestea începe în anul 2004 când Anita Pantelie a rămas gravidă la doar 20 de ani. La auzul veștii, iubitul a părăsit-o . "Am decis să păstrez copilul pentru că mi-l doream mult", povestește Anita. Deși în timpul sarcinii s-a îmbolnăvit de rubeolă, nimic nu a pregătit-o pe tânăra mamă pentru ce avea să urmeze. "Nici un medic nu m-a avertizat că rubeola ar putea dăuna copilului", spune mama.


Anita a născut o fetiță aparent sănătoasă și în primele trei luni s-a bucurat de ea. Apoi a început să observe că fetița ei nu se comportă normal. "Doctorii au sesizat că are probleme cu inima", povestește Anita. După o scurtă perioadă de tratamente, femeia își ia inima în dinți și pleacă la Târgu Mureș, cu copilul în brațe, sperând că doctorii de acolo îi vor fi de mai mare folos. "Mi-au spus că este prea slăbuță pentru a-i face ceva și m-au trimis cu ea acasa", explică Anita.

S-a încăpățânat să trăiască

"Când Denisa a împlinit nouă luni Anita a mers a doua oară în Târgul Mureș. Diagnosticele copilului au fost  înspăimântătoare: canal atrioventricular deschis și gaură la nivelul cordului. În plus, era surdă și avea cataractă la ambii ochi. "Mi-au spus că va muri în câteva  luni și ne-au trimis acasă" își amintește mama.
Într-o uscătorie de 20 de metri pătrați, înconjurată de câteva jucării și de iubirea maternă, Denisa și-a sfidat soarta și a reușit să împlinească 6 ani. Însă bolile au crescut o dată cu ea.
"Are nevoie de un cristaline noi la ambii ochi și de aparte auditive personalizate, dar pe primul loc este operația la inimă, fără de care nu va mai putea trăi mult", spune Anita.

Operație în Italia

Cazul Denisei a atras atenția unui ONG local. Asociația "Piticot" a tras semnale de alarmă în legătură cu acest caz încă de acum doi ani, insistând chiar și pe lângă autoritățile locale. Pentru toate intervențiile, Denisa are nevoie de aproximativ 50.000 de euro. Șansa ei este o operație pe cord la clinica Bergamo din Italia. "Operația din Bergamo costă 18.300 de euro, fără transport, masă, sau cheltuieli de spitalizare", spune Dorel Pucheanu, reprezentantul Piticot. "Am obținut banii de la Ministerul Sănătății și i-am virat în contul clinicii, dar suma este compromisă dacă nu facem rost de 4.500 de euro pentru transport și spitalizarea de 27 de zile"susține Pucheanu.

Conturi de donații

Orădenii care vor să sprijine acest caz o pot face donând bani în unul din următoarele conturi:

RO82BTRL00501205i98626XX - cont in lei

RO57BTRL00504205i98626XX - cont in Euro

Donații se pot face și direct în contul mamei: RO88BRDE050SV50278660

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite