Un francez încearcă să-i convingă pe orădeni să dea carnea de porc pentru fructele de mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facultatea a făcut-o în Franţa, s-a specializat în afaceri în Anglia şi Irlanda, şi s-a căsătorit în România. Din septembrie orădenii vor putea cumpăra din piaţă fructe de mare aduse de francezul Laureant Isnard. Când nimeni nu-i dădea nicio şansă francezul a ales să-şi încerce norocul, iar acum la aproape un an de când a început afacerea Laureant este mândru de alegerea făcută.

Laurent Isnard este un francez căsătorit cu bihoreanca Cornelia Saruozi şi stabilit de cinci ani în Oradea. El a terminat facultatea de industrie şi comerţ în Franţa şi a ales să plece în Anglia şi Irlanda unde, timp de mai mulţi ani s-a ocupat cu livrarea de peşte la restaurante. În toamna anului trecut a ales să facă acelaşi lucru şi în România  Astfel şi-a deschis prima firmă care livrează fructe de mare şi peşte în  Oradea. A reuşit să-şi ofere serviciile în şapte judeţe din vestul ţării.

El aduce peşte din Croaţia, Italia, Norvegia sau Franţa, asta în funcţie de speciiile cerute sau de sezon. A investit peste 50.000 de euro în afacere şi este convins că nu va reuşit să-şi amortizeze investiţia în mai puţin de doi ani. „În câteva luni am reuşit să intru  pe piaţa din Oradea dar  şi din alte judeţe vecine. La început nimeni nu a încurajat această idee a mea, dar am zis că merită să încerc. Şi chiar a meritat", a spus francezul Laurent Isnard

Un camion de documente

Cel mai greu i-a fost cu birocraţia. A durat mai bine de două luni să obţină avizele necesare şi încă mai sunt hârtii pe care trebuie să le obţină. „În România când începi o afacere îţi trebuie un camion pentru marfă şi un alt camion pentru documente", spune francezul. Peştele pe care-l aduce clienţilor este proaspăt. „Peştele capturat în Croaţia ajunge în 48 de ore la clienţi, altfel nu am avea cum să rezistăm pe piaţă" spune Cornelia Saruozi, şotia francezului. Faptul că a  lucrat ani de zile în acest domeniu i-a fost de mare ajutor lui Laurent atunci când a  intrat pe piaţa din Vestul ţării. Acuma a ajuns să încheie contracte chiar şi cu hipermarketurile În Oradea distribuie peşte la restaurante sau pizzerii cunoscute, cum ar fi restaurantul Crinul Alb, pizzeria E Vino dar şi un restaurant cu specific chinezesc. Printre cele mai scumpe delicatese se află tonul roşu care costă 50 de euro kilogramul sau homarul al cărui preţ este de 100 de lei pe kilogram. Un peşte mai aparte este king fish-ul pe care-l aduce tocmai din Noua Zeelandă.

Din septembrie şi în piaţa West Market

Din luna septembrie şi orădenii vor putea cumpăra fructe de mare de la Laurent. „Ne-am închiriat un spaţiu în piaţa West Market unde vom vinde produse pentru orădenii care iubesc peştele" spune Cornelia. Cele mai cerute produse sunt langustinele sau somonul. Mai geu este cu homarul pe care-l aduc viu . „Homarul trebuie să ajungă viu în bucătărie. Este un pic mai greu cu el.Are nevoie de o temperatură de 5-6 grade, iar iarna dacă afară sunt mai puţine grade trebuie să-l îngrijim astfel încât să nu îngheţe" spune Laurent. Toate produsele care ajung în România au certificat sanitar veterinar de calitate. Un secret al acestei afaceri cu produse de lux constă şi în faptul că majoritatea furnizorilor străini au mai colaborat cu  Laurent Isnard şi îi cunosc cerinţele iar marfa pe care i-o aduc este de cea mai bună calitate. „Pe furnizorii străini îi cunosc. Suntem parteneri de mulţi ani. Am încredere în ei la fel şi ei în mine şi este mult mai uşor pentru toată lumea" afirmă francezul.

Deşi le-a fost greu la început iar cei din jur nu i-au încurajat soţii Isnard şi Saruozi nu regretă că au început această afacere.  „Am investit mult în business. Ştiu că va dura o vreme până o să reuşim să obţinem profit. Deocamdată nu ne permitem niciun lux acasă dar mă bucur că merge şi clienţii sunt mulţumiţi de produsele oferite. Încă  nu am avut nicio reclamaţie şi sper să o ţinem tot aşa" a spus Cornelia Saruozi, sotia francezului.

.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite