FOTO Rezistenţă şi represiune în Bihor. Memorial despre comunism, inaugurat la Oradea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muzeul Cetatii
Muzeul Cetatii

O expoziţie permanentă care aminteşte de represaliile comunismului a fost deschisă astăzi în subsolurile cetăţii din Oradea. Memorialul "Rezistenţă şi represiune în Bihor" vorbeşte despre cei încarceraţi în lagărele din această zonă şi despre ororile la care au fost supuşi pe timpul detenţiei.

Proiectul de amenajare memorială a subsolului K din Cetatea Oradea, care face parte din Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, a demarat în 2015 prin colaborarea dintre Primăria Oradea, IICCMER şi Asociaţia „Cei 40 de mucenici”.

Amenajarea parţială a spaţiului a trezit interesul autorităţilor judeţene şi comunităţii locale, astfel că pe parcursul anului următor şi la începutul lui 2017 s-a reuşit dezvoltarea şi extinderea proiectului în toate camerele subsolului prin sprijinul suplimentar al Consiliului Judeţean Bihor şi al Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea.

„Deschiderea acestei expoziţii a avut loc în decembrie 2015. De atunci, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor, am amenajat toate cele 10 camere. Ne-am bucurat şi de sprijinul Primăriei. Pentru noi este o mare bucurie că am primit acest sprijin, mai ales că în Bucureşti nu putem vorbi despre colaborare între instituţii”, a spus Alin Mureşan.

Acesta a mai precizat că pe viitor se doreşte traducerea textelor de prezentare expuse şi în limbile maghiară şi română.

Pasztor Şandor, preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, a confirmat că Oradea se bucură de o bună colaborare între instituţii şi a atras atenţia că la această expoziţie trebuie invitaţi tineri, pentru ca aceştia să înţeleagă care au fost efectele comunismului.

În completare, city managerul Oradiei, Dacian Palladi, a subliniat că expoziţia este elocventă atât pentru cei care au trăit în comunism, mai bine, mai puţin bine, sau în sacrificiu, cât şi pentru cei care consideră comunismul o filă în cartea de istorie.

Aşa cum a explicat iniţiatoarea acestui proiect, dr. Cristina Puşcaş, expoziţia memorială îşi propune să ilustreze pentru publicul larg câteva tematici: contextul naţional şi internaţional după cel de-Al Doilea Război Mondial şi noua geopolitică, luarea violentă a puterii de către comunişti şi în România, rezistenţa şi represiunea din Bihor, detenţia feminină, preoţii încarceraţi, lagărul care a funcţionat în Cetatea Oradea, rolul Securităţii şi al penitenciarului orădean, organizaţiile anticomuniste din Bihor.

 Conceptul a fost realizat de arhitecta Maria Tîlvescu.

„Cele 10 celule au fost amenajate ca un spaţiu al contrastelor, aşa cum explică şi titlul, rezistenţă şi represiune. Astfel, am creat un contrast între rigid şi flexibil. Este un concept de memorial unic în România, care interacţionează cu vizitatorul. Acesta este condus prin intermediul luminii. Celulele sunt în semiobscur, unicele suprafeţe vizibile fiind cele pe care regăsim numele victimelor perforate în prisme de oţel. Metalul sugerează rigiditatea regimului şi îngrădirile la care era supusă persoana umană. Celulele se iluminează, pe rând, câte una, ghidând vizitatorul”, a explicat arhitecta.

În plus, cei care vizitează memorialul pot viziona şi interviuri cu foştii deţinuţi politici. Expoziţia va putea fi vizitată în orele de program ale Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea, de marţi până duminică, între 9.00 şi 17.00.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite