Peste 1.000 de familii orădene trăiesc la noua limită legală a sărăciei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Togyer Mihaela
Togyer Mihaela

Aproape 1.100 de familii, cu venituri mici, din Oradea au rămas fără ajutor financiar de la stat, după ce Guvernul a impus condiţii mai drastice de acordare a banilor. Multe dintre acestea de abia trăiesc de la o zi la alta, dar guvernanţii au decis micşorarea plafonului de acordare: nu mai sunt eligibile familiile cu venituri de peste 370 de lei, pe membru. Anul trecut alocaţiile de sprijin se acordau tuturor familiilor cu venituri de p

Togyer Mihaela este una dintre mamele care îşi cresc singure copiii. Cu un copil minor şi un venit de doar 800 de lei, pe lună, femeia nu mai ştie cum să treacă cu bine de fiecare zi. „Am crezut că mor când a auzit că nu mai pot beneficia de alocaţia de sprijin oferită de Administraţia Social Comunitară Oradea", explică femeia. Chiar dacă venitul acesteia ar putea părea mare pentru unii, ea este singura care aduce bani în casă, şi după ce îşi plăteşte toate cheltuielile, nu mai rămâne cu nimic. „Eu mă ocup de curăţenie la mai multe blocuri din zona unde stau. Ajung să iau 800 de lei lucrând 10-12 ore pe zi, timp în care copilul meu de opt ani stă singur", explică orădeanca.

De pe azi pe mâine

Cei doi membri ai familiei Togyer locuiesc, cu chirie, într-o casă cu două camere, din cartierul Gutemberg, unul dintre cele mai rău famate cartiere din Oradea. Nu au nici încălzire centrală, nici apă caldă. „Pentru cele două camere sărace în care stăm, plătesc lunar 400 de lei. Dar măcar nu trebuie să plătesc întreţinerea de la bloc. E mai ieftin dacă ne cumpărăm lemne şi ne facem foc. Dar acum, fără ajutorul de la guvern nu mai am cu ce să cumpăr lemne ca să ajungă toată iarna", îşi aminteşte Togyer Mihaela. Cei doi copii ai săi nu ştiu greutăţile prin care trece mama de la începutul anului. „Am ales să avem un acoperiş deasupra capului şi să fim fără datorii decât să fim şi săraci şi să trăim pe stradă. A fost cea mai grea decizie pe care am luat-o. Acum o să mâncăm mai puţin şi o să îndurăm frigul", spune aceasta.      

Iarnă în frig

Deşi banii pe care-i primea de la Administraţia Social Comunitară Oradea (ASCO) erau destul de puţini, în jur de 150 de lei pe lună, îi ajungeau ca să trăiască relativ decent. „Acum primim ajutor de la vecini, mâncare sau hăinuţe pentru copil. Muncesc cât pot şi tot nu pot să-i dau copilului meu tot ce doreşte", adaugă femeia.

ASCO nu poate face nimic

Directoarea Administraţiei Sociale Comunitare Oradea (ASCO), Koncsek Zita spune că tăierile bugetare operate de guvernanţi au condus la această situaţie. „Guvernul a schimbat condiţiile de acordare a alocaţiei de susţinere a familiilor cu venituri mici, micşorând cuantumul de venit pe care familiile beneficiare trebuie să-l aibă pe membru. Astfel, conform legii 277/2010, cu moficările ulterioare, nicio familie care are venituri mai mari de 370 de lei, pe membru, nu mai primşete sprijin financiar. Noile reglementări financiare au făcut ca numărul de dosare acceptate de ASCO în vederea plăţii acestei alocaţii să scadă şi el cu aproape 60%", explică Koncsek.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite