Oradea:Bihorul, pe primul loc la donarea de organe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oradea:Bihorul, pe primul loc la donarea de organe
Oradea:Bihorul, pe primul loc la donarea de organe

Bihorul este locul I pe țară din punct de vedere al prelevării de organe pentru salvarea altor vieți.

Echipa medicală a de la Spitalul Clinic Județean a fost onorată azi cu plachete și distincții pentru modul în care a reușit să obțină acordul familiilor și să preleveze organe de la pacienții aflați în moarte clinică.La eveniment au participat dr. Victor Zota, președintele Agenției Naționale de Transplant, și dr. Mihai Lucan, pionerul transplantului renal în România.
În 2008, la Oradea au fost efectuate șapte prelevări de organe, iar în primul semestru al acestui an opt. Au existat și zece tentative eșuate de prelevare de organe.  Analizele medicale efectuate la pacienții declarați în moarte cerebral au scos în evidență afecțiuni sau viruși care nu permiteau prelevare de organe.  Doctorii Victor Zota și Mihai Lucan au apreciat public munca întregii echipe conduse de doctoral Carmen Pantiș, coordonatorul programului național de transplant în Bihor. Echipele medicale din țară se confruntă acum cu o rată îngrijorător mare a refuzului de prelevare de organe din partea familiilor persoanelor diagnosticate în moarte cerebral. „Ne confruntăm cu un paradox. A crescut rata numărul celor aflați pe lista de așteptare, dar și numărul refuzurilor familiilor, cu excepția Oradei”, a precizat doctorul Victor Zota. „Dacă fiecare județ ar oferi sistemului național jumătate din cât oferă Oradea întru-n semestru, am putea salva mult mai multe vieți”, a mai spus acesta. „Nu cred că este o performanță ce facem la Oradea. Ce facem aici se poate orinde. Este rezultatul colaborării dintre noi”, a spus Carmen Pantiș la înmânarea plachetei. Ea a precizat că echipa mixtă format din ambulanțieri, personalul de la  urgențe, terapie intensivă, centrul de transfuzii și blocul operator colaborează pentru binele pacienților.

Pași de urmat

Legislația românească referitoare la Transplant este dintre cele mai stricte din Uniunea Europeană. Moarte clinică este declarată doar în urma unui set de șase teste. După acest moment se cere acordul formal, explicit și în scris al familiei îndoliate. „Este un lucru extraordinar că în acel moment de dezastru emoțional acest familii au puterea să-și dea acordul pentru prelevarea de organe pentru a salva alte vieți, iar o parte din cel iubit de ei să trăiască mai departe”, a spus doctoral Zota. După obținerea acordului familiei, se prelevează organele necesare și sunt transportate de urgență la clinicile unde urmează să fie efectuat transplantul. Durata transportului este foarte important, o inimă putând fi păstrată în condiții optime pentru transplant doar trei ore și jumătate. „Am ajuns să facem prelevare de organe și transpalnturi în funcție de ce spun cei de la ANM”, a spus amar doctoral Zota, amintind un moment în care datorită condțiilor meteo un organ nu a mai putut fi utilizat la transplant pentru că nu a ajuns în timpul optim. Niciuna dintre familiile care a fost de accord cu doanrea de organe nu a regretat gestul făcut.

Listă de așteptare

Peste 2500 de persoane se află pe lista de așteptare pentru efectuarea unui transplant. Cei mai mulți au nevoie de un rinichi. Circa 300 de români au nevoie de un ficat, 60 de o inimă, iar 30 de plămân. Pentru plămâni nu există donator prea mulți, majoritatea donatorilor potențiali fiind fumători. Din experiență, numărul românilor care ajung în moarte clinică este aproape egal cu al persoanelor care au nevoie de un transplant, dar majoritatea familiilor refuză.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite