Cine a intrat şi cine a ieşit din TOP Forbes 500 Miliardari, pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iosif Pazuric mizează pe banii europeni, pentru succes în afaceri
Iosif Pazuric mizează pe banii europeni, pentru succes în afaceri

Judeţul Bihor are un singur om de afaceri proaspăt intrat în Top Forbes 500 Miliardari 2011. Este vorba despre Iosif Pazuric, managerul companiei Nutrientul, firmă pe care orădenii obişnuiesc să o condamne în timpul verii, pentru mirosul pestilenţial emanat de ferma de porci deţinută. Patru întreprinzători bihoreni au ieşit din top în acest an. Află aici despre cine este vorba.

Iosif Pazuric, în vârstă de 55 de ani, a intrat în Topul Forbes 500 Miliardari 2011 direct pe locul 267. Managerul companiei Nutrientul, cel mai mare jucător din domeniul zootehnic în judeţul Bihor, controlează peste 60% din acţiunile firmei. Omul de afaceri susţine că, pentru firma sa, secretul succesului este modul în care a reuşit să obţină finanţări europene, prin fondurile structurale. „În 2008-2009 am atras prin programul SAPARD peste 6 milioane de euro. Banii i-am investit în creşterea capacităţii de prelucrare, în confortul animalelor, dar i-am folosit şi pentru a acoperi costurile cu munca", a spus managerul companiei. O altă reţetă pe care Pazuric a pariat şi nu a dat greş a fost crearea unei echipe de specialişti tineri, care să ducă la eficientizarea activităţii companiei. „Am format o echipă de tineri. Ei se ocupă de optimizarea reţelelor. Eu le-am oferit o şansă, ei mi-au oferit rezultate", a declarat Pazuric pentru „Adevărul".

Modernizare

Compania „Nutrientul" s-a constituit în 1991, pe infrastructura fostei Fabrici de Nutreţuri Combinate. Pentru că după revoluţie industria zootehnică era în declin, societatea comercială  şi-a creat propria reţea de consumatori, înfiinţând ferme de creştere a animalelor. La ora actuală, Nutrientul deţine două îngrăşătorii şi trei ferme de porci, o fermă de pui de carne, o fermă de găini ouătoare şi o staţie care produce full fat soia, o soia specială pentru nutrienţi. Fabrica are un laborator proaspăt modernizat. Anul 2010 a fost critic, preţurile la cereale atingând recorduri istorice, dar firma s-a menţinut în topul celor mai bune companii din judeţ. Mai mult, Nutrientul s-a modernizat şi şi-a perfecţionat tehnologia în plină criză, sporind calitatea produselor. „Modernizarea fabricii ne-a ajutat să intrăm pe piaţa nutrienţilor cu furaje competitive. Asta te ajută să-ţi fidelizezi clientela", a spus miliardarul.

Patru bihoreni de top, în regres

Claudiu Ilonţa, Cristian Copăcean şi Cristian Sim, asociaţii bihoreni din grupul Proges, figurau anul trecut în topul Forbes cu averi estimate la circa 15 milioane de euro fiecare. Cei trei tineri afacerişti şi-au redus în ultimul an numărul de angajaţi, concomitent cu scăderea vânzărilor.  Liviu Luca, în vârstă de 59 de ani, este al patrulea bihorean care a pierdut lupta cu criza, părăsind topul celor mai bogaţi români. Proprietar al companiei Readymix, Liviu Luca a înregistrat în 2009 un declin vizibil al business-ului pe care îl administrează. După ce în 2008 compania care deţine mai multe staţii de betoane în oraşe importante din ţară a înregistrat o cifră de afaceri de 44 milioane de euro şi un profit de 1,5 milioane de euro potrivit datelor publicate, în 2009, Readymix a atins doar 16 milioane de euro. Dovadă că businessul din construcţii pe care îl conduce a fost afectat de criza economică stă şi concedierea a mai mult de 10% din angajaţi, de la 140 de salariaţi în 2008, la 125 la sfârşitul lui 2009.

Citeşte în Top Forbes 500 Miliardari 2011, la ce avere a ajuns Iosif Pazuric

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite