Un criminal din Bihor, spaima homosexualilor din Dublin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noe Rostaş
Noe Rostaş

Noe Rostaş, (36 ani), un bihorean de etnie rromă, din localitatea Tileagd, a comis cinci crime în România, iar după ce şi-a ispăşit pedeapsa, a plecat în Irlanda. Poliţiştii de acolo i-au dat termen până marţi să se predea, fiind acuzat că a bătut şi tâlhărit mai mulţi homosexuali din Dublin.

Potrivit  publicaţiei „The Independent", dacă Noe Rostaş nu se prezintă până mâine la poliţia din Dublin, pe numele său va fi emis un ordin de arestare. Bihoreanul este anchetat în legatură cu mai multe jafuri violente, care au avut ca victime homosexuali din centrul Dublinului.

Cu experienţă

Activitatea infracţională a bărbatului este demnă de un scenariu horror. Atrocitatea cu care ucidea sau tâlhărea i-a surprins până şi pe procurorii care l-au anchetat. „Îmi aduc şi acum aminte perfect ceea ce am găsit la faţa locului. Noe Rostaş nu avea nicio reţinere. A omorât cinci oameni şi a comis peste 140 de tâlhării", a spus Viorel Gavra, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

„Debut" cu un ceasornicar

Noe Rostaş locuia în colonia de romi de la marginea localităţii Tileagd. Mergea cu trenul spre Oradea şi până la destinaţie îi buzunărea pe călători. În oraş îşi făcea veacul în jurul pieţelor. „Prima crimă a comis-o în 1988, când avea numai 13 ani. A omorât un ceasornicar", a spus Viorel Gavra. Apoi a ucis un homosexual din Arad căruia i-a furat monede din aur.

„Pe drum înspre Oradea a fost tâlhărit în tren şi bătut cu bestialitate", a declarat prim procurorul parchetului judeţean. În 1990, Noe a participat la un omor care i-a îngrozit pe anchetatori. „În dimineaţa zilei de 10 decembrie, corpul neînsufleţit al unui bărbat a fost descoperit lângă unul dintre vestiarele Fabricii de Blănuri. Cadavrul lui Gheorghe Sabău prezenta multiple plăgi şi contuzii la nivelul capului şi feţei", a povestit procurorul Viorel Gavra.

Abia patru ani mai târziu, după ce şi-a schimat declaraţia de mai multe ori, Rostaş şi-a recunoscut fapta. „Împreună cu Antei Rostaş am urmărit doi bărbaţi care băuseră la o bodegă în piaţă. Ne-am spus în ţigăneşte cum să acţionăm. Eu l-am lovit cu sticla în cap pe cel în vârstă, iar Antei l-a lovit cu o rangă pe tânăr. I-a luat două jachete şi trei perechi de blugi", este declaraţia de la dosar a infractorului. Cei doi au fost condamnaţi. Erau minori, aşa că au fost trimişi într-o şcoală de corecţie. La sfârşitul lui 2008, Noe a fost pus în libertate. După ce a stat o perioadă în ţară, bărbatul a plecat în Irlanda, în căutarea unui loc de muncă. De atunci, nimeni nu a mai auzit nimic de el.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite