O copilă de zece ani a salvat viaţa unor pacienţi din Cluj şi Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organele unei fetiţe în vârstă de zece ani au fost prelevate, ieri după-amiază, la Oradea. Operaţia a durat cinci ore, rinichii şi ficatul copilei ajungând la Spitalul din Cluj şi Spitalul Fundeni din Bucureşti. A fost cea de-a şaisprezecea prelevare de organe din acest an, care a avut loc la Oradea.

Adela, o fetiţă în vârstă de 10 ani, din comuna Oşorhei a fost internată la data de 15 septembrie pe secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, după ce a fost implicată într-un accident rutier. „La internare i s-a pus diagnosticul de traumatism cranio cerebral sever cu suspiciune de splină ruptă, acesta din urmă infirmându-se. Douăzeci de zile a stat la Terapie Intensivă, iar în urmă cu şase zile a intrat în moarte cerebrală", a spus Carmen Pantiş, medic la secţia de Terapie Intensivă.

În cursul zilei de luni, medicii au cerut acordul părinţilor pentru prelevarea de organe. În primă fază aceştia au refuzat, dar în cele din urmă au fost de acord ca organele copilei lor  să salveze alte vieţi. „S-au iniţiat toate procedurile conform protocolului de declarare a stării de moarte cerebrală, respectiv  electroencefalogramă repetată la 12 ore. La început părinţii au fost şocaţi, dar în cele din urmă şi-au dat acordul în speranţa că alţi copii vor fi salvaţi de fiica lor" a mai spus dr. Carmen Panţiş.

Operaţia a durat cinci ore prelevându-se ficatul care a fost dus la Spitalul Fundeni şi rinichii care au ajuns la Cluj. S-a dat a acordul şi pentru inima fetiţei, dar nu s-a găsit un pacient compatibil.

Aceasta a fost a şaisprezecea prelevare de organe din Oradea în acest an.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite