Pentru unii erou, pentru alții "mafiot", controversele din jurul fostului rector Maghiar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teodor Maghiar a fost un personaj controversat. Și datorită scandalurilor în care a fost implicat de-a lungului timpului și datorită prieteniilor cu oameni politici sus-puși, care i-au oferit putere și influență.

EXCLUSIV Teodor Maghiar, fostul rector al Universității din Oradea, condamnat la închisoare pentru că a furat statul cu 25 de milioane de euro

Cât timp a fost rector al Universităţii Oradea, Teodor Maghiar a condus instituţia de învăţământ ca pe propria moşie. Niciodată nu a dat socoteală nimănui, cu privire la bugetul universităţii sau la modalităţile în care erau cheltuiţi banii. Influenţa lui a fost atât de mare încât şi-a lăsat funcţia de rector moştenire, fiului său, Teodor Traian Maghiar.

De-a lungul timpului, fostul rector a fost implicat în mai multe scandaluri, unul a fost legat de eliberarea ca pe bandă rulantă a titlurilor de Doctor Honoris Causa pentru protectorii săi  politici. Printre aceştia se numără: Traian Chebeleu (fost şef al Administraţiei Prezidenţiale sub Ion Iliescu), Virgil Măgureanu (fost şef al SRI), Liviu Maior şi Alexandru Athanasiu (foşti miniştri ai Educaţiei), Ioan Mircea Paşcu (fost ministru al Apărării).

Împlicat în zeci de scandaluri, Maghiar a rămas mult timp de neclintit

În timpul alegerilor generale din anul 1996, Teodor Maghiar a fost surprins de angajaţii unui cotidian local votând cu cinci bilete de vot. Procurorii au demarat atunci o anchetă care s-a finalizat în favoarea rectorului, acesta fiind scos nevinovat. Un alt scandal care l-a avut în centrul atenţiei pe Maghiar senior a fost declanşat în urma alegerilor pentru funcţia de rector a Universităţii din Oradea. După ani buni la conducerea instituţiei, Teodor Maghiar şi-a lăsat funcţia „moştenire", unuia dintre fii, Teodor Traian Maghiar, medic urolog.
În anul 2004, la organizarea alegerilor pentru funcția de rector, nimeni nu a îndrăznit să concureze împotriva fiului lui Maghiar, pentru că fostul rector ajunsese să conducă instituția ca pe propria afacere. După ce fiul lui a fost instalat în noua funcție, se punea că de fapt tot Maghiar senior era cel care conducea universitatea. Drept dovadă, procurorii anticorupție au arătat că și după ce nu a mai ocupat funcția de conducere, Teodor Maghiar trimitea statistici "umflate" la Ministerul Educației.
Atunci când era consilier județean, Maghiar putea să voteze proiectele de hotărâre în lipsă, fără să fie tras la răspundere de partidul pe care-l reprezenta sau de conducerea Consiliului Județean Bihor.

Diplome false pentru medici, eliberate de Maghiar

Abia în anul 2006 procurorii au demarat o anchetă, după ce s-a descoperit că Teodor Maghiar senior și Teodor Traian Maghiar ar fi eliberat diplome false, pentru cetăţeni italieni, care nici măcar nu au fost studenţi ai Facultăţii de Medicină. Într-un comunicat al Direcției Naționale Anticorupție, în perioada 2000-2004, Teodor Maghiar, în calitate de rector al Universității din Oradea şi Teodor Traian Maghiar, prodecan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie şi ulterior rector, au semnat şi au eliberat 26 diplome de studii aprofundate unor cetăţeni străini care nu au fost înmatriculaţi şi nu au urmat cursuri de pregătire ori specializare instituţia de învăţământ. Mai mult, specializările respective (chiropraxie, naturopatie, osteopatie, etc.) nu existau în Nomenclatorul Specialităţilor Medicale şi Farmaceutice. După demararea anchetei privind diplomele false, fiul lui Maghiar, Teodor Traian Maghiar, și-a dat demisia din funcția de rector.

Clanul Maghiar "demascat" de o anonimă

Profesorii universității nu au îndrăznit niciodată să vorbească despre ilegalitățile comise de Maghiar, de-a lungul timpului, nici măcar după ce fostul rector a renunțat la funcția deținută la Universitatea din Oradea. În 2006 însă, o scrisoare anonimă, a unor cadre universitare din Oradea, a demascat "afacerile clanului Maghiar. Profesorii universitari au motivat faptul că au apelat la o anonimă spunând că le este frică de posibilele repercusiuni, cum ar fi hărţire sau excluderea din facultate. Autorii vorbesc despre modul în care Maghiar a lăsat „moştenire" Universitatea din Oradea, fiului său, dar pe care o conduce tot el din umbră, despre prieteniile cu aproape toţi membrii marcanţi ai partidelor politice şi cum promovează profesorii universitare pe prietenii şi interese.
 
"Armaghedon 13"

Scrisoarea a fost trimisă mai multor instituţii de presă din Oradea şi Bucureşti şi a fost denumită „Armaghedon 13". Documentul îi acuza pe fostul rector Traian Maghiar şi pe fiul acestuia, Teodor Traian Maghiar de grave nereguli. „Universitatea Oradea este, în mare măsură, o afacere de familie şi de gaşcă. Fostul rector şi-a impus fiul la conducere, iar prorectorii şi majoritatea decanilor au fost numiţi dintre prietenii clanului. Orice construcţie ridicată în campusul universitar a „născut" încă trei-patru vile personale, construcţii colaterale", se arată în anonimă.
„Clanul Maghiar, ca orice român respectabil, stă bine cu toate guvernele şi partidele politice. (..). În acest context, impostura şi frauda intelectuală este, mai ales în structurile înalte ale conducerii Universităţii, la ea acasă".

Universitarii i-au luat apărarea

Aproape toți profesorii Universității din Oradea, citați ca martori în procesul de înșelăciune, i-au luat apărarea fostului rector. "Condamnarea pentru un prejudiciu înseamnă că ai luat banii ăia și i-ai folosit pentru tine. Există o expertiză care spune că toți banii au fost folosiți pentru universitate", a spus Cornel Antal, rectorul Universității din Oradea."Am fost chemați să ne susținem declarațiile din timpul anchetei. Eu am zis că ar fi absurd ca cineva să creadă că dacă ministerul îți dă în iunie o cifră de plan, în octombrie să creadă că tu ai mai mulți studenți", a spus profesorul universitar Vasile Marcu. Din declarații, Marcu a lăsat să se înțeleagă că el crede că fostul rector nu se face vinovat.  "Nu este treaba mea, este treaba justiției, dar eu așa văd lucrurile", a completat Marcu.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite