Peste 1.200 de orădeni au contestat taxa de neîntreținere a fațadelor din Centrul Istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Având în vedere numărul mare de persoane care au contestat obligația de a plăti, până la 30 septembrie, taxa de neîntreținere a fațadelor, în Centrul Istoric, municipalitatea a revizuit problema, exceptând de la taxă persoanele ale căror apartamente nu dau la stradă și nu sunt vizibile de afară.

Perimetrul Ansamblului Urban-Centrul Istoric Oradea cuprinde 173 de străzi. Din studiul privind reabilitarea faţadelor în acest perimetru, realizat în cursul acestui an, a rezultat că din cele peste 3.500 de clădiri analizate, mai mult de 1700 sunt clădiri cu faţade neîntreţinute. Acestea sunt deţinute de către peste 5.700 de persoane fizice şi 455 persoane juridice, cărora li s-au transmis procese verbale de impunere. Taxa este stabilită  diferenţiat, în funcţie de suprafaţa construită. „Primăria nu doreşte să crească, în acest mod, sumele încasate de la cetăţeni, ci doreşte să îi determine să îşi reabiliteze faţadele acestor clădiri din Centrul Istoric", a spus viceprimarul Gheorghe Carp.

Facilități

Municipalitatea a prevăzut o serie de facilităţi pentru cei care doresc să îşi reabiliteze faţadele. Persoanele fizice contrânse prin taxă care demarează lucrările, în primul sau al doilea an de aplicare, vor fi stimulate cu neplata impozitului pe clădiri o perioadă de cinci ani, în aceste condiţii facilitatea fiind mult mai mare decât obligaţia de plată. Se acordă în plus scutirea de taxă de autorizare şi imprumuturi fără dobândă. La eliberarea certificatului de urbanism, fiecare solicitant va primi o fişă tehnică a clădirii, în care vor fi trecute categoriile de intervenţii care pot fi făcute asupra imobilului respectiv. Procedura de autorizare a lucrărilor de intervenţie la clădirile care nu sunt monumente va fi mult simplificată. De asemenea, cei care doresc să-şi reabiliteze faţadele vor beneficia de consultanţă gratuită din partea Instituţiei Arhitectului Şef şi a Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din judeţul Bihor.

Peste o mie de contestații

După emiterea înştiinţărilor de plată a taxei, cetăţenii au depus la primărie peste 1.200 de contestaţii. „Acestea se refereau mai mult la probleme legate de starea clădirii, obţinerea unor acte din partea Instituţiei Arhitectului-Şef, la faptul că unele lucrări se află în curs de execuţie sau la faptul că unii şi-au renovat deja faţadele, şi mai puţin la plata taxei sau cuantumul acesteia", a precizat arhitectul şef Lucia Iacob. În urma analizării contestaţiilor, comisia a decis că sunt admisibile cele care se referă la poziţionarea apartamentului.

Exceptat de la taxă, dacă nu te vede lumea

Dacă un apartament are vizibilitate dinspre domeniul public atunci taxa se plăteşte. Pentru cele care nu au vizibilitate la domeniul public taxa nu se datorează, fiind exceptate clădirile monument. Şi clădirile care au fost reabilitate, care arată corespunzător şi păstrează arhitectura locului, vor fi scutite de plata taxei, precum şi clădirile ale căror faţade sunt în curs de reabilitare. Totodată, comisia a decis că nu pot fi scutite de taxă imobilele care au fost renovate strict pe partea de propietate a unei persoane sau la care s-au făcut intervenţii neadecvate care modifică simetria faţadei sau sunt vopsite în culori stridente. „Comisia va analiza toate dosarele şi îi va scuti de taxă pe cei ale căror contestaţii sunt întemeiate", a mai adăugat viceprimarul Gheorghe Carp. „În cazul persoanelor care au plătit deja şi se va constata că nu datorează taxa, va opera compensaţia", a menţionat Tănase Miculescu, directorul adjunct al Direcției Economice a Primăriei Oradea.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite