La 21 de ani de la căderea comunismului, Tőkés László așteaptă încă legitimația de revoluționar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lászlo Tökés
Lászlo Tökés

Acuzat de către fostul deținut politic Teodor Stănescu, monah ortodox la mănăstirea Petru Vodă din județul Neamț, că ar fi jucat interesele puterilor internaționale, în timpul revoluției din 1989, vicepreședintele Parlamentului European Tőkés László a amintit, prin intermediul șefului de birou din Oradea, că nici până astăzi nu a primit legitimație de revoluționar.

Demeter Szilárd, șeful biroului din Oradea al eurodeputatului Tőkés László, a reacționat la acuzațiile aduse de către monahul ortodox Teodor Stănescu, vicepreședintelui Parlamentului European. „Se află presus de orice dispută faptul că toţi cei care şi-au jertfit libertatea şi viaţa în numele luptei pentru căderea regimului comunist sunt martiri. Sacrificiul lor merită respect şi pietate. Tocmai de aceea ni se pare ciudat,  fapt subliniat de către vicepreşedintele PE, Tőkés László, la diferite conferinţe şi forumuri internaţionale, că încă nu au fost trași la răspundre droizii organizaţiilor violente de stat din timpul lui Ceauşescu. Şi mai dureros este faptul că nici aşa-numiţii „terorişti" nu au fost condamnaţi, cei care au omorât oameni nevinovaţi şi iubitori de libertate, în decembrie 1989 - deşi, la o conferinţă despre comunism din Praga, fostul procuror militar Dan Voinea a afirmat că ucigaşii au fost identificaţi", a spus Demeter Szilárd. 

Părintele Teodor Stănescu

Dă click pe poză pentru a citi acuzațiile monahului Teodor Stănescu, fost deținut politic, torturat în închisoarea de la Pitești

Tőkés, în vizorul Securității

În ceea ce priveşte evenimentele din jurul bisericii reformate din Timişoara, Demeter Szilárd a precizat că revolta poporului nu s-a întâmplat de la un moment la altul. „Potrivit dosarelor  primite de la CNSAS, Tőkés László a intrat în vizorul Securităţii încă în anii '70, dar măsurile dure au început în 1988, când Tőkés, alături de colegul său preot, Molnár János - care acum este profesor și istoric la Szeged - au conceput o declaraţie de protest împotriva sistematizării satelor", a spus Demeter Szilárd. Documentul a fost semnat la o întâlnire eparhială de la Arad, de către mai mulţi preoţi din Eparhia Reformată. „Din cunoştinţele noastre, aceasta a fost singura acţiune instituțională întreprinsă împotriva planurilor nebune ale lui Ceauşescu. Atunci a început adevărata urmărire, ale căror detalii au fost comunicate de către Tőkés László în fiecare duminică, prin intermediul acelor predici „anti-sistem". Despre asta pot fi întrebaţi acei maghiari, români, şvabi şi evrei timişoreni care după o vreme au fost deja atâţia că nu mai încăpeau în biserică, motiv pentru care slujba a fost ţinută cu ajutorul unor aparate de sonorizare. Ei l-ar fi apărat pe preotul ameninţat cu evacuare formând un lanț viu în preajma bisericii",  a subliniat Demeter Szilárd.

Steaua României

„Greu îmi pot imagina că Tőkés a stabilit, prin intermediul unor telegrame codificate, cu Securitatea, KGB-ul, CIA-ul, Mosad-ul sau serviciile secrete ungare, conţinutul fiecărei predici pe care urma să o susţină. De altfel, autorităţile româneşti nu au considerat nici până astăzi că fostul preot timișorean, cetăţeanul Tőkés László „merită" legitimaţie de revoluţionar", a conchis reprezentantul controversatului eurodeputat. Cu toate acestea, la data de 17 decembrie 2009, președintele României Traian Băsescu l-a decorat pe László Tőkés cu Ordinul Național Steaua României „în semn de mare apreciere a curajului și demnității de care a dat dovadă, declanșând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste".

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite