MITĂ LA ARR Inspectorii șpăgari se "vindeau" pe băuturi alcoolice și materiale de construcții

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unui comunicat al Direcției Naționale Anticorupție, opt persoane au fost trimise în judecată în cazul "Mită la ARR". Printre ele se află și Viorel Iepure, fostul șef al Autorității Rutiere Române Bihor. Din primele informații reiese că inspectorii acuzați au luat mită în valoare de aproximativ 3.000 de lei. În schimb, prejudiciul adus statului este de aproape 500.000 de lei. Mita a fost luată, potrivit DNA, în anul 2

Astfel, Ionel Derban, inspector de trafic, este acuzat de patru infracţiuni de luare de mită, trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice şi două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. Viorel Iepure, fostul șef al ARR, va fi judecat pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, luare de mită, fals intelectual şi două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. Ciprian Telibașa, inspector de trafic, este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice şi patru infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. Marian Sebastian Sabău este acuzat de trei infracţiuni de trafic de influenţă,  luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Adrian Ianc este acuzat de patru infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. Cristian Butiri este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, iar Marius Lupu este acuzat de două infracțiuni de complicitate la luare. O a opta persoană, Margareta Țecu, care nu este lucrător ARR, este acuzată și ea de complicitate la luare de mită.

Mită în bani și materiale de construcții

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2008, Sorin Derban,  Sebastian Marian  Sabău, Viorel Iepure, Adrian Ianc, Ciprian Vasile Telibașa și Cristian Butiri, în calitate de inspectori de trafic în cadrul ARR Bihor, şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi nu au aplicat reprezentanţilor unor societăţi comerciale sau conducătorilor auto controlați, sancţiuni contravenţionale cuprinse între 1.000 şi 20.000 lei pentru încălcarea prevederilor legale referitoare la transporturile rutiere, cum ar fi: lipsa copiei licenţei de transport, lipsa certificatului de competenţă profesională şi a diagramelor tahografice, etc."În unele situaţii, inspectorii de trafic au pretins sume de bani şi foloase materiale cu titlu de mită pentru a nu aplica astfel de amenzi. Astfel, inculpatul Derban Ionel Sorin a pretins şi primit cu titlu de mită, atât personal cât şi prin intermediul inculpaţilor Lupu Gheorghe Mircea Marius şi Ţecu Margareta, suma totală de 2.200 lei şi materiale de construcţii pentru a nu aplica sancţiuni contravenţionale reprezentanţilor legali ai unor societăţi comerciale pentru încălcarea reglementărilor legale referitoare la activitatea de transport rutier", se arată în comunicatul DNA Oradea.

Mită de 610 lei

La rândul său, Marius Sabău a primit mită materiale de construcţii, carburanţi auto şi băuturi alcoolice în valoare totală de 610 lei pentru a nu aplica sancţiuni contravenţionale. De asemenea, Viorel Iepure, Adrian Ianc, Ciprian Telibașae şi Cristian Butiri şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi nu au aplicat amenzi contravenţionale în condiţiile în care au depistat în trafic mai multe autovehicule de transport care circulau fără avea documente legale de transport.

Prejudiciu de aproape 500.000 de lei

"În această modalitate, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Primăria Comunei Derna şi Primăria Girişu de Criş au fost prejudiciate cu suma totală de 488.000 de lei reprezentând cuantumul amenzilor care nu au fost aplicate", se mai arată în comunicat.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite