50% din clădirile situate în centrul istoric al Oradei au fațadele neîntreținute

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Corso
Corso

 Consiliul Local  a  aprobat instituirea unei taxe speciale pentru reabilitarea faţadelor clădirilor din perimetrul centrului istoric. Pentru implementarea taxei speciale, la începutul lunii iulie s-a înfiinţat o comisie care a verificat cererile pentru scutire.

"Pe baza unui studiu realizat de către firma Proarh comisia a determinat care dintre imobile sunt reabilitate, prin urmare nu vor avea obligaţia de a plăti contribuţia specială, şi care au faţadele nereabilitate şi sunt obligate la plata taxei", spune Mirela Macra, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea. Studiul arată că, din cele 3.518 clădiri analizate 1744 sunt clădiri cu faţade neîntreţinute, 1167 sunt clădiri cu faţade întreţinute, 201 sunt cazuri de intervenţii inadecvate, 182 clădiri cu împrejmuiri neîntreţinute, 52 clădiri cu împrejmuiri întreţinute și 172 clădiri cu intervenţii nefinalizate

"Având în vedere că la 30 iunie a expirat termenul la care proprietarii clădirilor situate în centrul istoric Oradea aveau obligaţia să depună declaraţia de impunere cu suprafaţa construită desfăşurată a imobilului, municipalitatea a început din 2 august operaţiunile de debitare şi înştiinţare de plată a taxei pentru neîntreţinerea faţadelor pentru persoanele fizice. Persoanele fizice vor avea obligaţia să plătească taxa stabilită până în data de 30 septembrie 2010", se arată într-un comunicat al Primăriei Oradea.

Persoanele juridice aveau obligația să transmită Primăriei Oradea, până la data de 15 august, declaraţia de impunere cu suprafaţa construită desfăşurată a imobilului. După această dată, municipalitatea aplică sancţiuni pentru nedepunerea declaraţiei de impunere.

Taxa de fațadă

Persoanele fizice vor plăti 3 lei pe metru pătrat, pe an, pentru reabilitarea fațadelor clădirilor monument istoric și 2 lei pe metru pătrat pe an pentru cele care nu sunt monument istoric, dar sunt situate în centrul istoric.  Pentru clădirile situate pe arterele principale din centrul istoric al Oradei taxa plătită de persoanele fizice este de 4 lei pe metru pătrat pe an, pentru clădirile monument istoric și 3 lei pe metru pătrat, pe an, pentru cele neclasificate ca monumente istorice dar sunt situate în perimetrul istoric.

Pentru persoanele juridice, taxa de fațadă este de 5 lei pe metru pătrat pe an, pentru clădirile monument istoric și 6 lei pe metru pătrat pe an pentru clădirile monument istoric situate pe străzile principale din centrul Oradei. În cazul neîntreţinerii faţedelor imobilelor sancţiunile în cazul persoanelor juridice pentru depunerea cu întârziere sau nedepunerea declaraţiei privind stabilirea contribuţiei la reabilitarea faţadelor sunt cuprinse între 240 lei și 960 lei pentru depunerea cu întârziere a declaraţiei de impunere și între 960 lei și 2400 de lei pentru nedepunerea declaraţiei de impunere.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite